Ex -Yu

Amerika blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Amerika blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?
Foto: Wikimedia | Amerika blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj, tvrdi portal Axios pozivajući se na izraelske zvaničnike.

Podsjetimo, riječ je o 12 F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tokom godina napravili brojne promjene. Za prodaju Izraelcima treba dozvola SAD-a, ali je Trampova administracija, kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala.

SAD su takođe učestvovale u tom tenderu, podsjeća portal.

"Ovo je rijetko odstupanje nakon dvije godine izuzetno bliskih odnosa SAD-a i Trampove administracije, posebno kad je riječ o vojsci i odbrani", piše novinar Barak Ravid.

Amerikanci ljuti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u razgovoru s državnim sekretarom Majkom Pompeom tokom susreta u ponedjeljak u Briselu upozorio je na ovaj problem. Pompeo je, kako tvrde izraelski zvaničnici, kazao kako on nije bio protiv prodaje, ali je ministar obrane Džejms Matis sve blokirao.

Netanjahu je u martu objavio da je sporazum postignut, ali SAD im je prodaju trebao potvrditi do čega, kako se čini, neće doći. Izraelski zvaničnici prije tri sedmice su, piše novinar, počeli dobijati signale iz Amerike da bi cijela priča oko prodaje mogla pasti u vodu. Ljudi iz Trampove administracije su, kako piše novinar, bili ljuti jer su Izraelci nadograđivali avione, a čime su privukli Hrvatsku da se odluči za Izrael umjesto za SAD-ovu ponudu. Nadalje, Amerikanci tvrde kako Izrael nema pravo prodavati avione, posebno ne ako na tenderu učestvuje i SAD.

Stejt Department i Pentagon još nisu ništa komentarisali, piše Axios.

(index,hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije