Ex -Yu

Amerikanac srpskog porijekla novi komandant vojske SAD na Kosovu

Amerikanac srpskog porijekla novi komandant vojske SAD na Kosovu
Foto: FB profil Nick Ducich | Amerikanac srpskog porijekla novi komandant vojske SAD na Kosovu
Tanjug

PRIŠTINA - U bazi Kfora u Bondstilu obavljena je primopredaja dužnosti komandanta Multinacionalne borbene grupe Istok, a novi komandant američke vojske na Kosovu biće pukovnik srpskog porijekla Nik Dučić.

On je nakon primopredaje dužnosti rekao da uloga Kfora ostaje ista - doprinos slobodi kretanja i bezbjednom okruženju, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u cijelom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovdje i daću sve od sebe kako bih uspješno doprinio bezbjednom okruženju", rekao je Dučić. Dodao je i da će nastaviti saradnju sa srpskom vojskom.

"Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Prije neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije", zaključio je Dučić.

Dučić je na Kosovo stigao kao komandant 79. pješadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije, a dužnost komandanta Istočnog sektora preuzeo je od pukovnika Majkla Spraginsa.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, prenosi RTS.

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

Na osnovu fotografija na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je lajkovao i stranice srpske crkve svetog Ðorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta.

Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji. Njegova djeca nose srpska imena, a sa članovima svoje porodice često posjećuju srpske crkve u Americi.

U svom prvom i kratkom obraćanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić, koji je u južnu srpsku pokrajinu stigao još 20. januara, istakao je:

"Prvi sam američki oficir srpskog porijekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova", rekao je on.

Ima troje djece - sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji, prenosi Blic. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije