Ex -Yu

Amfilohije: Crkva nikome nije koalicioni partner ni politički protivnik

Amfilohije: Crkva nikome nije koalicioni partner ni politički protivnik
Foto: mitropolija.com | Amfilohije: Crkva nikome nije koalicioni partner ni politički protivnik

PODGORICA - Crkva nikome nije koalicioni partner, ni politički protivnik, ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mjesto, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"U tome ne učestvujemo, niti iko od učesnika izbornog procesa može da kaže da u toj političkoj utakmici predstavlja Crkvu", naveo je mitropolit Amfilohije za podgorički "Dan".

Prema njegovim riječima, Crkva podržava i blagosilja mlade, pametne i sposobne sinove i kćeri Crne Gore koji na tom političkom polju žele i umiju da promijene stvari na bolje, a ne podržava one koji su glasali za "antizakon", žrtvujući i Boga za svoje vlastoljublje i obogotvorenje svoje vlasti.

Amfilohije je u intervjuu za podgorički "Da"n rekao da ime Crkve ne znači ono što ljudi iz crnogorske vlasti prikazuju narodu.

"Oni nas prikazuju kao da smo mi neka srpska nacionalna organizacija ili što je još veća laž da smo ispostava neke druge države, da smo strani, okupatorski faktor itd. To su najgnusnije laži i to je nejbezočnije izvrtanje istine", istakao je Amfilohije.

On je ukazao da Mitropolija crnogorsko-primorska pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Pravoslavnoj crkvi uopšte, ali da se zove "crnogorskom", kao i za vreme Kraljevine Crne Gore.

Kako je dodao, "ime SPC odnosi se na neki tok njene istorije, na većinski narod koji joj pripada, na bogoslužbeni jezik koji se u njoj služi, ali to nikako ne znači da se radi o Crkvi samo Srba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije