Ex -Yu

Austrijski list: Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje u Blajburg

Austrijski list: Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje u Blajburg
Foto: Ilustracija | Austrijski list: Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje u Blajburg

BEČ - Austrijski list Der Standard objavio je članak pod naslovom "Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje na Blajburgu", ističući da je premijer Andrej Plenković ipak izbjegao dolazak na problematični skup jer ostaje u Zagrebu na predizbornom skupu Evropske narodne stranke za evropske izbore.

Ističe se da će i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslati svog izaslanika na skup koji mnogi opisuju kao "okupljanje fašista". Iz vlade na Blajburg pak dolaze ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved, navodi list koji podsjeća i da se skup održava pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora.

Podsjećaju da je Blajburg već posjetio predsjednik sabora Gordan Jandroković.

"Hiljade Hrvata svake godine na Blajburgu obilježavaju ubijanje ustaških vojnika na kraju Drugog svjetskog rata. Pristalice Hitleru vazalske NDH su pobjegli u Austriju, no tamo su ih britanske snage vratili komunističkoj Jugoslaviji, koja je pogubila svoje ratne protivnike", piše Der Standard i ističe da je biskupija Gurk-Klagenfurt povukla odobrenje za održavanje vjerske komemoracije na Bleiburgu jer se skup godinama koristio "za slavljenje ustaške države".

Der Standard podsjeća i da su lokalne vlasti ignorisale stručno vještačenje profesora ustavnog prava Hajnza Majera, koje su od njega same naručile, a u kojem on zaključuje da postoji ustavna obaveza da se skup na Blajburgu zabrani.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije