Ex -Yu

BBC o dijalogu Beograda i Prištine

BBC o dijalogu Beograda i Prištine
Foto: N.N. | Kako BBC ocjenjuje dijalog o KiM i šta kaže Ketrin Ešton
Tanjug

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, londonski BBC ocjenjuje da je pitanje da li će eventualni dogovor biti istorijski ili bi mogao da pokrene ratni sukob.

BBC dodaje da to zavisi od toga koga pitate.

Napominjući da spekulacije ukazuju da bi okvirni dogovor mogao da bude postignut već sutra u Briselu, gdje će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači, ovaj medij navodi da je ideja jednostavna: tri opštine juga centralne Srbije (Preševo, Bujanovac i Medveđa) u kojima, kako se navodi, žive pretežno etnički Albanci, pridružile bi se Kosovu.

Zauzvrat, dodaje se, Srbija bi ponovo uspostavila potpunu kontrolu nad opštinama u sjevernom dijelu Kosova, gdje živi većinski srpsko stanovništvo i od Albanaca ih deli reka Ibar, koja prolazi kroz srce Mitrovice.

Zagovornici ove razmjene teritorije smatraju, navodi BBC, da bi razmena teritorija potencijalno mogla da okonča sukob nastao prije 10 godina, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

BBC prenosi izjavu specijaliste za Balkan na Londonskoj školi ekonomije Džejmsa Ker Lindzija koji kaže da promjene granice možda izgledaju nevjerovatne, ali i da mnogi to smatraju praktičnim rješenjem.

"Postizanje sporazuma bi otvorilo put za potpunu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i omogućilo bi Kosovu konačno da postane član Ujedinjenih nacija", smatra Ker Lindzi.

BBC primjećuje da je ideja o razmjeni teritorija, čim je definisana, izazvala reakciju s obzirom na to da je Zapadni Balkan prošao kroz period, kako se navodi, utvrđivanja granica 90-tih, nakon raspada bivše Jugoslavije.

Podsjeća se da je u etničkim sukobima tada poginulo više od 100.000 ljudi, a da su milioni raseljeni.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije