Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Bajaga ipak nastupio u Hrvatskoj

Bajaga ipak nastupio u Hrvatskoj
Foto: Tanjug/Hina | Bajaga ipak nastupio u Hrvatskoj
Tanjug

VARAŽDIN - Koncertom Momčila Bajagića-Bajage i benda "Instruktori" na pozornici ispod bedema Starog grada u Varaždinu, završen je prvi dan jubilarnog 20. Špancirfesta.

Bajaga je na Špancirfestu već nastupao 2010. i 2015, prenijela je Hina.

Uoči ovogodišnjega nastupa u Varaždinu zbog protesta hrvatskih "branitelja" otkazan je njegov koncert u Karlovcu koji je bio najavljen za 3. septembar.

I varaždinski "branitelji", tačnije članovi Udruženja veterana 7. gardijske brigade Puma, protivili su se nastupu Bajage, kojeg su optužili da je "otvoreno podržavao velikosrpsku agresiju", ali su organizatori iz Turističke zajednice Varaždina i gradonačelnik Ivan Čehok bili sasvim jasni u stavu da otkazivanje koncerta ne dolazi u obzir, pa je Bajaga nastupio prvog dana desetodnevnog festivala u Varaždinu, a u međuvremenu svirao je i u Puli.

Inače, Bajaga je s Instruktorima nastupao u Varaždinu već dva puta, 2010. i 2015. godine, pred desetak hiljada ljudi i oba puta nije bilo nikakvih problema.

U okviru svojevrsne histerije zbog najave dolaska Bajage, koja je zavladala proteklih dana, tvrdi se da je on pjevao "za četnike" u Banjaluci i Kninu, 1993. i 1994. godine a, kako prenosi T-portal, preko opskurnih portala objavljuju se ''inkriminišući'' dokazi.

Mediji pišu da protivnici Bajagi zamjeraju pjesmu "Buđenje ranog proleća" iz 1991. u filmu "Vukovar, jedna priča" Bore Draškovića, srpskom kandidatu za Oskara 1995, iste godine kad je hrvatski kandidat bio film "Vukovar se vraća kući" Branka Šmita.

Podsjeća se da ovaj, u osnovi antiratni film, završava snimcima srušenog Vukovara iz vazduha, koji za muzičku podlogu imaju Bajaginu pjesmu.

Dijelove ovog filma protivnici Bajaginog nastupa dijele na YouTube bez pojašnjavanja konteksta.

Drugi slučaj je pjesma ''Samo sloga Srbina spašava'' nastala 1999. godine u kojoj Bajaga s Dejanom Cukićem i Borom Đorđevićem pjeva kao odgovor na NATO bombardovanje Srbije, iako ta pjesma nema nikakve veze s Hrvatskom.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije