Ex -Yu

Bajaga ponovo na "udaru" hrvatskih branitelja

Bajaga ponovo na "udaru" hrvatskih branitelja
Foto: N.N. | Bajaga ponovo na "udaru" hrvatskih branitelja
Tanjug

PLOČE - Dio hrvatskih veterana iz Ploča protivi se nastupu srpskog kantautora Momčila Bajagića Bajage, planiran za 27. jul u okviru Festivala od2do2 u tom gradu.

Od organizatora, Udruženja studenata, traže da njegov nastup bude otkazan.

Pločanski veterani kažu da je 1993. godine Bajaga "dizao moral srpskim vojnicima u Kninu".

"Od 1991. do 1995. trajao je u Hrvatskoj Domovinski rat. Na jednoj strani bili su oni koji su Republiku Hrvatsku doživljavali svojom domovinom, na drugoj strani bila je velikosrpska okupatorska armada, višestruko brojnija i puno bolje naoružana. Ova druga strana okupirala je trećinu Hrvatske, razorila i spalila gradove i sela koji su joj bili u dometu. Strana koja je branila Hrvatsku od okupatora svoje vojnike nazvala je braniteljima, jer su to i bili", pišu bivši pločanski branitelji u saopštenju koje prenosi portal Rogotin.

"Njihovim ubicama razonodu, opuštanje, osveženje i radost nakon napornog ubijanja donosio je i 'gospodin' Bajagić", navodi se u saopštenju, koje prenosi portal Index.

Navode i da će sada "`moralni higijeničari` pozvati na antisrpstvo i nacionalističku zatucanost podnosioca zahtjeva zabrane nastupanja `gospodina` Bajagića u Pločama, tvrdiće da je razlog traženja zabrane to što je Bajagić Srbin".

"Takvi argumenti ne da su promašeni, nego su niski, podli, zlobni i zlokobni: u Pločama i okolici već su nastupali i nastupatće pjevači, glumci… iz Srbije. Ne pada nam na pamet da budemmo protiv nekoga samo zato što je Srbin, ne samo zato što nismo zatucani nacionalisti, već i zato što su za vreme velikosrpske agresije Hrvatsku branili i mnogi građani srpske nacionalnosti", navode u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije