Ex -Yu

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

​VAŠINGTON - Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD je na preporuku Stejt departmenta uvela sankcije za više lica srpske nacionalnosti, a koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

Jedno od lica, Zvonko Veselinović, je u medijima u Srbiji dovođen u vezu s sumnjivim privatizacijama na teritoriji Srbije, a sankcionisane su i neke firme u Srbiji čiji je on navodni vlasnik. 

Administracija Džoa Bajdena, američkog predsjednika je nedavno najavila da će pooštriti sankcije kad je u pitanju korupcija na globalnom nivou.  Magnitske sankcije, koje su primijenjene u ovom slučaju, predstavljaju grupu sankcija koje se odnose na korupciju i pranje novca.

Entoni Blinken, državni američki sekretar, rekao je da su sankcije uvedene u skladu sa ciljevima ovonedjeljnog Samita za demokratiju, a osim na zapadnom Balkanu sankcije su uvedene i pojedincima iz Ekvadora.

On je pojasnio da Sjedinjene Države uvode sankcije za 16 pojedinaca i 24 entiteta iz nekoliko zemalja Evrope i zapadne hemisfere.

Najviše imena na listi koju je objavila Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD su sa zapadnog Balkana, odnosno s teritorije Kosova i Metohije, a dva najpoznatija imena su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. 

"Nastavićemo da koristimo sva raspoloživa sredstva da razbijemo veze između kriminalnih aktivnosti i korupcije. Današnje akcije, sa odeljenjem Ministarstva finansija za korumpirane aktere povezane sa transnacionalnim kriminalnim organizacijama u El Salvadoru, na Kosovu i u Srbiji, dio su naših napora cijele vlade da prekinemo ove veze i unapredimo odgovornost za korumpirane aktere", rekao je Blinken, a saopšteno je iz Stejt departmenta.

Kompletan spisak sankcionisanih pogledajte na LINKU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije