Ex -Yu

Bajdenov boravak u Briselu košta 2.000 evra po minutu

Bajdenov boravak u Briselu košta 2.000 evra po minutu
Foto: Tanjug/AP | Bajdenov boravak u Briselu košta 2.000 evra po minutu

BRISEL - Zbog posjete američkog predsjednika Džozefa Bajdena Briselu građani su upozoreni da će se primjenjivati vanredne bezbjednosne mjere više od onih koje su uobičajne za samite lidera EU ili posjete drugih svjetskih zvanicnika, uključujući i najviše državnike Kine i Rusije.

Bajden je u srijedu uveče stigao u Brisel, a danas prisustvuje samitima NATO, G7 i EU lidera.

U Briselu su od srijede uveče do petka ujutru, za kada je najavljen polazak američkog predsjednika za Poljsku, najavljene blokade saobraćajnica, zatvaranje tunela, izmjene linija gradskog prevoza, a predviđa se i ograničenje rada restorana i prodavnica u blizini američke ambasade, gdje prema pisanjima belgijskih medija, boravi Bajden.

Iako se nalazi u prometnom centru Brisela, nedaleko od Ambasade Srbije, američka Ambasada je izolovana betonskim blokovima i metalnom ogradom.

Pred dolazak američkog predsjednika ruta od aerodroma do amabasade je temeljno provjeravana, a zapačaćene su kante za otpatke i kanalizacioni poklopci i zabranjeno parkiranje automobila.

Posjetu Bajdena Briselu obezbjeđuje oko 2.000 policajaca, a belgijski mediji procjenjuju da se u američkoj delagaciji nalazi između 500 i 1.000 ljudi, uključujći dva aviona Air Force One i pedesetak vozila, što, po procjeni belgijskih medija, američke poreske obveznika košta 6, 8 miliona evra odnosno preko 2.000 evra po minutu Bajdenovog boravka u Briselu.

Tokom prethodne posjete Džozefa Bajdena Belgiji 2021. godine, restoranima i barovima u blizini njegovog kretanja bilo je naloženo da zatvore bašte, a u lokalne prodvnice se moglo ući samo uz policijsku pratnju, što su mjere koje se očekuju i danas.

Novinarima koji prisustvuju samitu EU lidera rečeno je da ne prilaze mjestu održavanja sastanka sat vremena prije pa sve dok je amarički predsjednik u zgradi na razgovorima sa evropskim zvaničnicima koji bi trebalo da počnu oko 16.30 časova.

Brisel, kao sjedište EU i NATO, često je domaćin samita i najvisih evropskih i svjetskih zvaničnika, ali mjere koje se preduzimaju tokom boravka američkih predsjednika (Barak Obama 2014. godine, Donald Tramp 2017. godine i Džozef Bajden 2021. i 2022. godine) prevazilaze sve ono na šta su građani, ali i vlasti Brisela navikli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije