Ex -Yu

Baka mora u zatvor jer je prešla ulicu van pješačkog prelaza

Baka mora u zatvor jer je prešla ulicu van pješačkog prelaza
Foto: Ilustracija | Baka mora u zatvor jer je prešla ulicu van pješačkog prelaza

BEOGRAD - Baka Jovanka Lisica (91) iz Zemuna dobila je izvršno rješenje da ide u zatvor na pet dana zbog neplaćene kazne od 5.000 dinara koju joj je u aprilu ove godine napisao saobraćajni policajac zbog prelaska ulice van pješačkog prelaza.

Vremešnu staricu, koja, prema riječima komšija, ni mrava ne bi zgazila, zaustavio je saobraćajac u Ulici Mihajla Pupina kad je prečicom prelazila na autobusku stanicu Džon Kenedi u Zemunu, kako bi autobusom 82 otišla na Bežanijsko groblje kćerki na grob.

Policajac joj je rekao da je pogriješila i dao joj "neki papirić", ali baka Jovanka nije shvatila da joj je napisao kaznu i pošto mu se izvinila, na taj slučaj je potpuno zaboravila, sve do prije nedjelju dana, kada joj je poštar donio plavi koverat i naglasio joj: "Dobro to pročitaj". U koverti je bilo rješenje Prekršajnog suda, ali baka nije znala šta ono znači, niti je imala koga da pita pošto živi sama.

"Kad sam se vratio sa odmora, rekla mi je: „Sine, dobila sam nešto, protumači mi to“. To je bilo rješenje Prekršajnog suda o preimenovanju novčane kazne od 5.000 dinara u kaznu zatvora od pet dana. Problem je što je rok za prigovor od tri dana u međuvremenu istekao, tako da nam sad ne preostaje ništa drugo nego da baku ispratimo u zatvor",  kaže Miloš Milićević, prvi komšija bake Jovanke i upravnik zgrade u kojoj ona živi.

Otkako je saznala da mora u zatvor, baka Jovanka ne spava, a u noći između utorka i srijede zbog visokog pritiska morala je da zove Hitnu pomoć.

"Vjerujte, ne spavam uopšte. Nikad u životu nisam ništa pogriješila. Poštujem zakon i vlast. Nisam neka prevarantkinja, bože sačuvaj. Pošteno sam živjela ovoliko godina, sve poštovala i sad da idem u zatvor. Htjela sam da pređem prečicom, lakše mi je nego da idem okolo na raskrsnicu. Meni je svaki korak težak, a na ulici nije bilo vozila. Prije mene je na istom mjestu prošlo 20 ljudi, a policajac je mene zaustavio i tražio mi dokumenta. Rekao mi je da sam pogriješila i da moram da platim kaznu. Dok je nešto pisao, jedna djevojka je iza mojih leđa pokušala da pređe i on joj je samo kroz zube dobacio: „Pješački“. Dao mi je neki papirić, ali sam pomislila da mi je oprostio jer nije moguće da napiše kaznu ženi od 91 godinu, a da mlađu pusti da prođe", priča baka Jovanka za Kurir.

Baka Jovanki je novčana kazna preinačena u kaznu zatvora zato što nije platila kaznu.

"Imala je rok od osam dana da plati 2.500 dinara umjesto 5.000 dinara. Pošto to nije učinila, novčana kazna joj je preinačena u zatvorsku od pet dana. Nije poenta u tome da država nju tjera u zatvor već da plati kaznu i čim je plati, neće morati da ide u zatvor. U slučaju da ne plati kaznu, dobiće poziv za zatvor, a ako se ne odazove, doći će policijska patrola da je sprovede u zatvor", objašnjavaju u Prekršajnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije