Ex -Yu

"Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski uticaj"

"Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski uticaj"
"Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski uticaj"

SPLIT - Predsedavajući Vojnog odbora NATO general Petr Pavel izjavio je da je Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba i poručio da Sjevernoatlanski savez mora da posjeduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma, prenjela je danas Hina.

"NATO savez mora da posjeduje sposobnost, snage i resurse za odvraćanje protivnika i odbranu svoje članice od bilo kakve prijetnje", rekao je sinoć u Splitu general Pavel na konferenciji za novinare nakon cjelodnevne konferencije Vojnog odbora NATO.

Hrvatska agencija navodi da je Pavel upozorio na opasnosti na Balkanu ocjenivši da je situacija u tom dijelu Evrope "daleko od stabilne" ustvrdivši da "Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski uticaj".

"Bosna i Hercegovina mogla bi postati utočište za terorizam", kazao je general Pavel koji je, na pitanje kako procjenjuje razvoj izbjegličke krize ove jeseni, istakao da ne očekuje velike talase izbjeglica kao što se to dogodilo prošle godine.

Predstavljajući zaključke konferencije, general je istakao da je sastanak u Splitu bio prilika da se okupe načelnici generalštabova zemalja članica NATO, dva strateška NATO komandanata, kao i predstavnik Crne Gore, koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO, kako bi "mogli da raspravljaju sprovođenje odluka koje su predsjednici država i vlada donjeli na samitu NATO u Varšavi u julu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije