Ex -Yu

Bandić obnavlja “Tratinčicu za Tita”

Bandić obnavlja “Tratinčicu za Tita”
Foto: Ilustracija | Bandić obnavlja “Tratinčicu za Tita”

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorio je obnovljeni park i fontanu "Tratinčica za Tita", na kojoj piše: "Ponosni smo da smo živjeli u doba tvoje".

Bandić, nekadašnji visoki funkcioner SDP-a, za kojeg redovno glasaju i desničari, prije izvjesnog vremena prihvatio je zahtjeve koalicionih partnera sa krajnje desnice da preimenuje Trg maršala Tita.

Gradonačenik Zagreba, koji traži desničarske i ljevičarske glasove i više puta pobjeđuje na lokalnim izborima, nastoji da zadrži fontanu posvećenu nekadašnjem jugoslovenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu i kip komunističkog lidera Ive Lole Ribara, ali se desnica, sa kojom je u koaliciji, tome opire.

Fontana je izgrađena 1982. godine i bila je duže vrijeme zapuštena. Obnova je koštala 900.000 kuna /122.310 evra/, javljaju hrvatski portali.

Prilikom otvaranje fontane, Bandić je odbacio inicijativu za promjenu izbornog sistema u Hrvatskoj i oduzimanje prava manjinama da glasaju za vladu i budžet.

"Poruka onima koji bi referendumom htjeli da smanje prava manjinama jeste da im to neće proći jer su sve relevantne političke stranke u Hrvatskoj protiv", navodi Bandić.

Uz Bandića, ovoj inicijativi se protivi i predsjednik Savjeta nacionalnih manjina Aleksandar Tolnauer.

"Tendencije koje žele da nas liše prava i zastupanja su naprosto loše i ne govore samo o nacionalnim manjinama, već su loše i za hrvatsko društvo, što će se ubrzo i vidjeti", poručio je Tolnauer.

Udruženja koja žele promjenu izbornog zakona i oduzimanje prava manjinama već su skupila dovoljan broj potpisa za referendum o tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije