Ex -Yu

Banjalučanin koji je ubio Crnogorca koristio skuter proizveden u Austriji

Banjalučanin koji je ubio Crnogorca koristio skuter proizveden u Austriji
Foto: Ilustracija | Banjalučanin koji je ubio Crnogorca koristio skuter proizveden u Austriji

POGORICA - Hapšenje Banjalučanina Srđana Popovića (24), osumnjičenog za ubistvo budvanskog biznismena Gorana Đuričkovića rezultat je dvogodišnje intenzivne istrage crnogorske policije i njihovih kolega iz regiona i trebalo bi da dovede do novih hapšenja u Crnoj Gori i zemljama okruženja jer se krug istrage zatvara.

Više izvora bliskih istrazi tvrde da se uskoro može očekivati hapšenje još nekoliko osoba koje su pomagale i prikrivale snajperistu.

Prema saznanjima Pobjede, crnogorska policija raspolaže brojnim materijalnim dokazima koji će, nakon ispitivanja Popovića, ubrzati dalju istragu, ne samo likvidacije Đuričkovića, već i nekih drugih teških krivičnih djela tokom krvavog obračuna mafijaških klanova.

Čekajući izručenje

Istražitelji za sada ne mogu pouzdano da znaju kada će osumnjičeni Srđan Popović biti izručen crnogorskim pravosudnim organima.

Popović je uhapšen 3. avgusta u Gracu, a pretresom mu je nađena određena količina narkotika.

Kako je pojašnjeno Pobjedi, s obzirom na to da ga austrijsko pravosuđe tereti za nedozvoljeno držanje droge, moguće je da prvo odgovara pred austrijskim vlastima, a da će se nakon toga suočiti sa brojnim dokazima crnogorskog tužilaštva i policije za ubistvo Đuričkovića u Budvi.

Međunarodni kriminal

Kako tvrde izvori bliski istrazi, Popović je poznat regionalnim i evropskim policijama po teškim krivičnim djelima sa elementima nasilja, kao i za učešće u krijumčarenju kokaina.

To su zvanični podaci kojima crnogorska policija raspolaže o njemu. Nezvanično, i za sada zasnovano na operativnim podacima, Popović je prošao brojne obuke za prljave poslove.

Između ostalog, istražitelji imaju operativna saznanja da je obučen za rukovanje i korišćenje snajperskog oružja i drugog naoružanja, za precizno gađanje iz pištolja, čak i po noći.

Osim što izuzetno barata naoružanjem, istražitelji su uvjereni da dobro vlada vještinama vožnje skutera na moru i motora na kopnu.

Važni tragovi

Odmah nakon ubistva Đuričkovića, inspektori su pronašli dijelove zapaljenog skutera. Iako su se počinioci zločina potrudili da ne ostave trag, vatra nije uništila ono to je bilo ključno za istragu – serijski broj i zemlju u kojoj je skuter proizveden.

Istražitelji su o tom detalju odmah obavijestili kolege iz Austrije, koje su na osnovu dostavljenih podataka provjerili skuter. Ostaci zapaljenog skutera, pronađeni su u uvali, u mjestu Platamuni.

Utvrđeno je da se radi o skuteru "si du". Popović je iz Bosne i Hercegovine, sa jednim svojim zemljakom, ilegalno ušao u Crnu Goru, ubio Đuričkovića i na isti način, napustio Crnu Goru, skuterom, vodenim putem.

Policija i Tužilaštvo prikupili su brojne dokaze koji ukazuju da je ubistvo Đuričkovića do detalja isplanirano i da je u njemu učestvovalo više osoba. Procjenjuje se - najmanje četiri su bile direktno uključene: dvije iz Bosne i Hercegovine i dvije iz Crne Gore.

Nova potraga

Za sada nepoznati saizvršioci, crnogorski državljani, pomogli su Popoviću i njegovom saučesniku da ilegalno uđu u zemlju, obezbijedili im smještaj, nabavili skuter, oružje, a kasnije im pomogli da ilegalno izađu zemlje.

Popović se popeo na zidine Starog grada i u Đuričkovića sa nekih 70 metara vazdušne linije ispalio smrtonosne hice.

Popović je aktivno praćen skoro dvije godine, a njegovo kretanje pratile su službe regiona, članice Interpola pojedinih zapadnoevropskih zemalja.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih struktura navode da je glavni motiv za obračun bio nestanak skoro 300 kilograma kokaina 2014. u Valensiji.

Kriminalna grupa koju policija označava kao "kavačane" direktno je optuživala za krađu drugu rivalsku grupu – "škaljarce". Ubrzo nakon zločina istražitelji su imali i detaljan opis osumnjičenog kao i podatak da je državljanin Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije