Ex -Yu

Banožić: Otklonjene nedoumice da je letjelica bila naoružana

Banožić: Otklonjene nedoumice da je letjelica bila naoružana
Foto: Igor Kralj/PIXSELL | Banožić: Otklonjene nedoumice da je letjelica bila naoružana

BRISEL - Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas u Briselu da se na sastanku ministara odbrane država članica NATO razgovaralo i o bespilotnoj letjelici koja je prošle nedjelje pala na Zagreb i da su sada otklonjene sve nedoumice da je ona zaista bila naoružana.

"Ovo je bila prilika da generalnog sekretara NATO detaljnije upoznamo s dosadašnjim rezultatima istrage i mislim da tu više nema nikakvih nedoumica", rekao je Banožić, koji je učestvovao na vanrednom sastanku ministara odbrane država članica NATO posvećenog ratu u Ukrajini, prenosi Hina.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je utorak da dosadašnje indicije ukazuju na to da dron koji je pao na Zagreb nije bio naoružan i da se nije radilo o oružanom napadu, a ubrzo nakon toga demantovao ga je premijer Andrej Plenković koji je izjavio da je letjelica koja je pala na Zagreb bila naoružana.

Ministar Banožić je rekao da je s mađarskim kolegom razgovarao o budućoj misiji vazdušnog nadzora koju bi Mađari obavljali u hrvatskom vazdušnom prostoru.

Banožić je rekao da su i Mađarska i Rumunija preko kojih je bespilotna letjelica došla u Hrvatsku formirale istražne komisije i da provjeravaju podatke sa radarskih sistema.

"Na taj način ćemo zajednički definisati šta se tačno dogodilo u toj noći, ali definitivno sada možemo reći da sistem nije dobro odreagovao", rekao je Banožić.

Banožić je rekao i da je reakcija predsjednika Zorana Milanovića koji je izjavio da zabranjuje prelijetanje hrvatskih gradova bila neprimjerena i štetna.

"Vojne vježbe se odvijaju na osnovu godišnjeg plana međunarodne saradnje i godišnjeg plana vlade, a predsjednik Republike je dao saglasnost za taj plan. Dakle, apsolutno je neprimjerena reakcija koja ne šalje dobru poruku prema hrvatskom društvu, ali i prema svim saveznicima koji se uistinu trude da pomognu Hrvatskoj", rekao je Banožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije