Ex -Yu

"Baštovani" iz Srbije na optuženičkoj klupi zbog tone kanabisa

"Baštovani" iz Srbije na optuženičkoj klupi zbog tone kanabisa
Foto: ©LPD Steiermark | “Baštovani” iz Srbije na optuženičkoj klupi zbog tone kanabisa

BEČ – Organizovana kriminalna grupa, koju je činilo pet državljana Srbije danas se pojavila pred sudom kako bi odgovorili na optužbe koje ih terete za proizvodnju i prodaju tone kanabisa.

Riječ o kriminalnoj grupi koja je aktivna od 2021. godine. Početkom prošle godine dojava Savezne kriminalističke policije konačno je istražitelje za narkotike Kancelarije kriminalističke policije u Gracu odvela na pravi trag, u luksuzne vile u Beču i Gracu gdje su imali zasade kanabisa.

Mediji dalje prenose da su petorica srpskih državljana i jedan Austrijanac zakupili pet vila u Gracu i Beču. Prvi pretres jedne od vila obavljen je još prošlog marta kada je uhapšen 35-godišnji operater, koji je bio nešto poput logističke podrške, a tu je pronađena  ogromna plantaža kanabisa na četiri sprata. Mediji su tada prenijeli da su imali devet šatora za uzgoj, oko 1500 biljaka, te da je na licu mjesta pronađeno 20 kilograma takozvanih ostataka. Oko 40 do 50 kilograma neposredno prije upada policije izvađeno iz pogona i pušteno u promet. U Beču su pogoni bili slične veličine, tj. najmanji pogon je imao 1.040 biljaka, a najveći je 1.617 biljaka.”

Pretrese vila u Beču izvela su pripadnici Kobre, a tu uspjeli uhapsiti navodnog vođu grupe, 39-godišnjeg državljanina Srbije. Takođe, tokom te akcije uhapšena su i dva državljana Srbije koji su gajili i brinuli se o zasadima. Navodno, pri iznajmljivanju nekretnina posredovao je državljanin Austrije.

Inače, tokom boravka u pritvoru, niko od optuženih nije se izjašnjavao. Ipak, na današnjem suđenju, njih troje su djelomično priznali:

“Mi smo bili obični baštovani, uzgajivači, instrukcije o uzgoju smo dobijali telefonom.” Jedan od optuženih je rekao da je on bio samo prevodilac, posrednik pri iznajmljivanju vila te da nema veze sa drogom.

Inače, kako prenose austrijski mediji; svi osumnjičeni su imali nešto zajedničko – željeli su brzu zaradu. Ipak, tokom današnjeg suđenja, niko od optuženih nije želio da oda ko je zapravo glavni u svemu tome i ko je rukovodio cijelom operacijom uzgoja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije