Ex -Yu

Begić: Rizik od zaraze tokom izbora minimalan

Begić: Rizik od zaraze tokom izbora minimalan
Foto: Ilustracija | Begić: Rizik od zaraze tokom izbora minimalan

PODGORICA - Pomoćnik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje (IJZ), epidemiolog Senad Begić izjavio je danas da je epidemiološki rizik tokom izbornog dana, 30. avgusta, sveden na minimum, i da je višestruko manji od boravka u nekom ugostiteljskom objektu.

Kad je u pitanju početak školske godine, Begić kaže da je ključno pitanje može li se djeci obezbijediti sigurna radna sredina.

Govoreći o predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima zakazanim za 30. avgust, Begić je za Televiziju Crne Gore rekao da javnost "nepotrebno insistira na bezbjednost tokom samog izbornog procesa".

"Epidemiološke mjere za izborni dan su takve da rizik minimiziraju, i on je višestruko manji nego tokom boravka u nekom ugostiteljskom objektu. Čini nam se da javnost nepotrebno insistira na bezbjednošću tokom samog izbornog procesa, zaboravljajući da je on predviđen da se odigrava u kontrolisanim uslovima", rekao je Begić.

Na pitanje može li se desiti odgađanje parlamentarnih izbora u slučaju skoka novozaraženih, on kaže da su jasno definisani okviri ko može odloditi izbore, te da to definitivno nije Institut za javno zdravlje (IJZ), prenosi portal RTCG.

Komentarišući eventualno povećanje epidemiološkog rizika, ako djeca od septembra krenu u školu, Begić kaže da je ključno pitanje može li im se pružiti bezbjedna radna sredina.

Osvrnuvši se na informacije o ruskoj vakcini protiv kovida-19, Begić kaže da u ovom trenutku postoji najmanje 28 vakcina kandidata koju su istoj fazi ili su istraživanja dalje odmakla, ali ono što ih karakteriše jeste da je proces njihovog razvijanja transparentan.

"O svim tim vakcinama možete da se informišete do najsitnijih detalja. Za ovu konkretnu vakcinu, ono što trenutno zna naučna zajednica je jako ograničeno", rekao je Begić.

Raduje, kaže, činjenica da se Rusija sa svim kapacitetima apsolutno uključila u globalne trendove i da su i oni shvatili da je vakcina jedini izlaz iz kompletne krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije