Ex -Yu

Bez nalogodavca ubistva Jovanovića 18 godina

Bez nalogodavca ubistva Jovanovića 18 godina
Foto: N.N. | Bez nalogodavca ubistva Jovanovića 18 godina

PODGORICA - Ni poslije 18 godina nije otkriveno ko je naredio ubistvo ni ko je pucao u Duška Jovanovića, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika podgoričkog lista "Dan".

Jovanović je ubijen oko ponoći 27. maja 2004. godine ispred svoje redakcije u Podgorici, kada je u njega iz golfa tri ispaljen rafal iz automatske puške.

Za saučesništvo u ubistvu zasad je osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. U zatvoru će ostati do maja 2025. godine.

Dritan Abazović, premijer Crne Gore, i Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, u petak su položili vijenac na mjesto gdje je hicima iz automatskog oružja ubijen Jovanović, nakon što je izašao iz redakcije.

"Vlada Crne Gore spremna je da prihvati međunarodnu ekspertizu u rješavanju ubistva Jovanovića", kazao je Abazović, navodeći da misli da bivše vlasti imaju veze s tim zločinom.

Crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega izvršio atentat na Jovanovića.

Skupština Crne Gore prvi put je u petak 27. maja minutom ćutanja odala poštu Jovanoviću.

Đurovićeva je apelovala da Vrhovno državno tužilaštvo i novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović učine sve da bi ovo ubistvo što prije bilo rasvijetljeno. Istakla je da bez adekvatnog razrješenja tog slučaja ne može biti ni istinske slobode medija i novinara u Crnoj Gori.

Andrija Mandić, poslanik u Skupštini Crne Gore, smatra da država neće biti slobodna dok ne bude otkriveno ko je naredio ubistvo i pucao u Jovanovića prije 18 godina.

On je u autorskom tekstu naveo da je ubijeni urednik "Dana" bio čovjek željan pravde i Crne Gore bez kriminala i korupcije, zbog čega je i ubijen, a da je upravo crnogorsko pravosuđe blokiralo put do istine.

Udruženje novinara Crne Gore traži da nadležni hitno otkriju i objave imena nalogodavaca ubistva Jovanovića i da te ljude konačno izvede pred lice pravde.

"Medijska zajednica u Crnoj Gori je jedinstvena u zahtjevu da se o ubistvu Jovanovića mora sve znati i da se sve to mora objaviti, kako bi građani znali ko je prije 18 godina bio tako moćan da ubije jednog novinara i ko je tako moćan da 18 godina zataškava taj zločin i štiti ubice i njihove gazde", naglašavaju iz Udruženja novinara Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije