Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Bivši hrvatski zarobljenici ponovo traže od Srbije odštetu

Bivši hrvatski zarobljenici ponovo traže od Srbije odštetu
Foto: Ilustracija | Bivši hrvatski zarobljenici ponovo traže od Srbije odštetu
Tanjug

ZAGREB - Hrvati, koje su tokom posljednjeg rata zarobile srpske snage, ponovo traže odštetu ili, kako kažu satisfakciju za dane provedene u zarobljeništvu, a prema već podnijetim tužbama odštetni zahtjevi se pojedinačno kreću od 1.000 do 80.000 evra, piše zagrebački "Večernji list".

Na osnovu tih tužbi, bivši hrvatski zarobljenici traže od Srbije nadoknadu za sve proživljeno, odnosno, za svaki dan poveden u zarobljeništvu kao i za svaku povredu koju su, kako tvrde, zadobili tokom tog perioda.

Okupljeni u udruženju koje su nazvali "Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL)" obilježili su 14. avgust kao svoj dan, a predsjednik vukovarske podružnice tog udruženja, Zdravko Komšić, izjavio je da ne vidi nikakvog posebnog pomaka po tom pitanju, iako Hrvatska pokušava da procesuira neke od osoba koje su, kako kaže, bile odgovorne za njihovo zarobljavanje.

"Očekujemo od države da nam pomogne ili da mi njoj pomognemo kako bi dobili određenu odštetu ili satisfakciju za dane provedene po logorima. Isto tako želimo i da se ukine jurisdikcija Srbije za počinjene ratne zločine na teritoriji Hrvatske", rekao je Komšić za "Večernji list".

Većina njih se, kaže, nalazi na potjernicama i zbog toga ne smiju da prelaze hrvatsku granicu, jer se ne zna kada bi i gdje neko mogao da ih uhapsi.

Komšić tvrdi da su te potjernice Srbije navodno nastale na osnovu njihovih priznanja u vrijeme kada su, kako kaže, bili psihički i fizički maltretirani za vrijeme boravka u zarobljeništvu.

"Tražimo da se to ukine pa ako treba da se onemogući i ulazak Srbije u EU", rekao je Komšić.

Predsjednik županijske podružnice HDLSKL-a Dragutin Guzovski ispričao je da je preko svog advokata u Novom Sadu, u julu prošle godine pokrenuo prvu privatnu tužbu protiv države Srbije kojom traži isplatu nematerijalne štete za sve preživljeno u, kako navodi, "logorima u Srbiji".

Poslije te tužbe, piše "Večernji", na isti korak se odlučilo još nekoliko desetina bivših logoraša.

"Sve tužbe su osnovane, a u junu su održana pripremna ročišta. Najavljeno je da će u novembru i decembru ove godine u Višem sudu u Beogradu biti održane i glavne rasprave. Poštovali smo proceduru pa smo pokrenuli i postupak za mirno rješenje spora, odnosno, nagodbu", rekao je Guzovski.

Tumači da je Srbija samim prihvatanjem tih tužbi "priznala postojanje logora na svojoj teritoriji".

Inače, članovi tog hrvatskog udruženja današnji dan obilježavaju kao Dan logoraša, kada je 1992. godine kod Nemetina, obavljena najveća razmjena zarobljenika.

Tog dana kod Nemetina je razmijenjeno 714 ratnih zatočenika.

"Večernji" piše da prema zvaničnim podacima HDLKL tokom posljednjeg rata su srpske snage navodno zarobile više od 30.000 hrvatskih boraca, koji su se nalazi na području Srbije i Hrvatske.

Ipak, status zarobljenika u Hrvatskoj dobilo je oko 8.000 osoba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije