Ex -Yu

Bivši komandant OVK u julu na saslušanju u Hagu

Bivši komandant OVK u julu na saslušanju u Hagu
Foto: Ilustracija | Bivši komandant terorističke OVK u julu na saslušanju u Hagu

PRIŠTINA - Bivši komandant terorističke OVK Šukri Buja, koji se dovodi u vezu sa masakrom nad srpskim žeteocima u selu Staro Gracko i drugim zločinima, rekao je da je dobio poziv Specijalnog tužilaštva za zločine OVK-a u Hagu za saslušanje 17. jula.

"Pozvali su me telefonom iz Specijalnog tužilaštva, a juče popodne dobio sam pismeni poziv. Pozvan sam u svojstvu osumnjičenog. Pojaviću se na sudu 17. jula", rekao je Buja novinarima u Prištini.

Buja, komandant zone u regionu opština Lipljan, Uroševac i Štimlje, dovodi se u vezu sa masakrom nad 14 žetelaca Srba iz sela Staro Gracko u opštini Lipljan i sa brojnim zločinima koje su pripadnici terorističke OVK počinili u regionu centralnog dijela Kosova, oslonjenom na planinski masiv Jezerce.

Prema ranijim informacijama, potvrđenim Srni iz izvora bliskih Specijalnom tužilaštvu, na spisku bivših pripadnika OVK, koje tužilaštvo dovodi u vezu sa zločinima nad Srbima i nelojalnim Albancima, nalazi ih se više od 110, uključujući aktuelnog predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, njegovog prethodnika Jakupa Krasnićija, generalnog sekretara OVK za vrijeme bombardovanja bivše SRJ.

Na spisku, uz dosadašnjih dvadesetak saslušanih, su svi komandanti, među kojima su Sami LJuštaku, zona Drenica - Srbica, Rustem Mustafa i Nazif Mehmeti zona Lab – Podujevo, Sulejman Selimi komandant, Glavnog štaba OVK i bivši komandant kosovskog zaštitnog korpusa koji su već saslušani u Specijalnom tužilaštvu u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije