Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Bivši pripadnik američkih foka oslobođen u Beogradu za posjedovanje ilegalnog oružja

Bivši pripadnik američkih foka oslobođen u Beogradu za posjedovanje ilegalnog oružja
Foto: Ilustracija | Bivši pripadnik američkih foka oslobođen u Beogradu za posjedovanje ilegalnog oružja
Tanjug

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu oslobodio je danas bivšeg američkog marinca, pripadnika elitne jedinice "foke" Danijela Dejvida Korberta, od optužbi za nedozvoljeno držanje pištolja sa izbrisanim registarskim brojem zbog nedostatka dokaza.

Takođe mu je ukinuo pritvor u kojem je od hapšenja 31. januara prošle godine, pa bi u toku dana trebalo da izađe iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Međutim, u istom ovom slučaju trojica Beograđana su osuđeni.

Nenad Pavlica, koji je od hapšenja u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu osuđen je na dvije godine i mjesec dana zatvora.

Njemu je pritvor danas ukinut i biće zamijenjen mjerom zabrane napuštanja stana - kućnim pritvorom.

Nikola Vučeljić, koji se branio sa slobode osuđen je na devet mjeseci zatvora i na novačanu kaznu od 100.000 dinara.

Nikola Adrašević je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci sa rokom provjere od tri godine zbog nedozvoljenog držanja droge.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Na početku suđenja u januaru, sva četvorica optuženih su negirali navode optužnice i iznijeli svoje verzije događaja od decembra 2017. i janura 2018. godine, prije nego što su uhapšeni, 31. januara prošle godine.

U detaljnoj odbani, Korbet je naveo da od optuženih poznaje samo Vučeljića, kojeg je upoznao krajem 2017. preko zajedničkih djevojaka.

Negirao je vezu sa spornim pištoljem bez broja, navodeći da je od Vučeljića tražio da mu nabavi kamagru. Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gdje je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprijećena kazna zatvora do 12 godina.

Za Korbeta su mediji prenijeli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca poznate kao "foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku, u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide Osamu bin Ladena, 2011. godine u Pakistanu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije