Ex -Yu

Bivši švedski premijer protiv promjene granica na Balkanu

Bivši švedski premijer protiv promjene granica na Balkanu
Foto: Ilustracija | Bivši švedski premijer protiv promjene granica na Balkanu

VAŠINGTON - Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, neriješeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obje strane i stabilnost u regionu, ocijenio je bivši švedski premijer Karl Bilt i istakao da se "zato ideja o novoj podjeli teritorije ponovo pojavila".

"Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmjenom teritorija", naveo je on u tekstu za "Washington Post", dodajući da ta ideja nije nova i da cirkuliše već godinama u Beogradu, ali da je nedavno privukla pažnju i vodećih albanskih krugova.

"Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje sjeverno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima, i stekne diplomatske pluseve, a moguće i dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je razmišljao u tom pravcu, a i albanski premijer Edi Rama djeluje prijemčiv, kako mi je rekao tokom razgovora", kaže Bilt.

On, međutim, smatra da, iako se diskurs polako kreće ka novim podjelama u regionu, to je "recept za geopolitičku nestabilnost", pošto je Balkan "ionako suviše bakanizovan".

Prema njegovim riječima, podjela Kosova bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne, a tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čine značajan dio stanovništva. 

Bilt kaže da ima i onih u Briselu i Vašingtonu koji bi mogli reći da, ako se lideri u regionu slože oko razmjene teritorija između Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primjedbe.

On, međutim, ocjenjuje da je takav pristup može izazvati nevolje u budućnosti.

"Nesumnjivo, kompromis se mora naći između Beograda i Prištine, kako bi se unaprijedile evropske i atlantske integracije obje zemlje. To može da uključi i veći stepen decentralizacije za srpske dijelove Kosova, i može značiti prijem Kosova u UN", naveo je on.

Prema njegovim riječima, to je opasno, a Vašington i Brisel moraju da osvijeste pred tim rizicima. 

"Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podjele na Balkanu bilo je opasno ranih 1990-ih i ostalo je takvo i sada", ocjenjuje Bilt.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije