Ex -Yu

Bivšim funkcionerima 25 godina zatvora za nerede u Sobranju

Bivšim funkcionerima 25 godina zatvora za nerede u Sobranju
Foto: Arhiva | Bivšim funkcionerima 25 godina zatvora za nerede u Sobranju
Srna

SKOPLJE - Sud u Sjevernoj Makedoniji osudio je na ukupno 25 godina zatvora četvoricu nekadašnjih visokih funkcionera zbog učestvovanja u izazivanju nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine.

Za djelo ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti osuđeni su na šest i po godina zatvora raniji predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, bivši ministri Miletu Janakijeskom i Spiri Ristovskom dobili su kazne od šest godina i tri mjeseca zatvora, a nekadašnji direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje službe Vladimir Atanasovski šest godina zatvora, prenose makedonski mediji.

Incident se dogodio tokom postizbornih političkih nemira u aprilu 2017. godine kada je oko sto demonstranata, od kojih su neki bili maskirani, upalo u zgradu parlamenta u Skoplju da bi spriječili izbor novog predsjednika Sobranja.

U napadu na parlament povrijeđeno je na desetine novinara i poslanika, uključujući tadašnjeg opozicionog lidera Zorana Zaeva, šefa socijaldemokrata i aktuelnog makedonskog premijera.

U vezi saovim slučajem, nedostupan sudu ostao je nekadašnji premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je, kako je navedeno tokom suđenja, pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.

Gruevski je u bjekstvu - u Budimpešti, gdje je dobio politički azil, prenose mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije