Ex -Yu

Bocan-Harčenko: Nekima ne odgovara što su odnosi Beograda i Moskve stabilni

Bocan-Harčenko: Nekima ne odgovara što su odnosi Beograda i Moskve stabilni
Foto: Tanjug arhiva | Bocan-Harčenko: Nekima ne odgovara što su odnosi Beograda i Moskve stabilni

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da nikakve skandalozne priče ne mogu da nanesu štetu odnosima Srbije i Rusije, poručivši da nisu svi u svijetu zadovoljni njihovom saradnjom i da ima poziva Beogradu da od nje odustane.

On je naveo da je najvažnije u čitavoj "špijunskoj aferi" da su sada bilateralni odnosi i prijateljstvo Srbije i Rusije stabilni.

"To je čvrsto, sadržajno, sa takvom perspektivom i dubinom da nikakve skandalozne priče, odnosno tobožnje vrbovanje od strane ruskog vojnika srpskog vojnika ne mogu nanijeti nikavku štetu našem odnosu", rekao je Bocan-Harčenko za RTS.

Prema njegovim riječima, često se dešavalo da se uoči značajnih sastanaka na visokom nivou pojavljuju "neke provokacije, nešto skandalozno, pa poslije toga je moguće da se demantuje".

"Navikli smo na to i bez obzira na takve provokacije idemo dalje", rekao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da je za građane najvažnije pitanje da li će biti neke štete po odnose dvije zemlje, te poručio da je neće biti.

Bocan-Harčenko je istakao da ne razumije zašto vojno tehnička saradnja snažno iritira druge partnere Srbije, u regionu ili još dalje i dodao da Rusija pruža najbolju ponudu u smislu cjene naoružanja, kvaliteta, modernosti.

"Zato, u tržišnom smislu naš ruski proizvod odgovara Srbiji. Rusiji ne pada na pamet da kaže da joj smeta da neka suverena zemlja trguje sa drugom zemljom", rekao je on.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, ruski ambasador je ukazao da se ponekad, posebno iz Prištine, čuju optužbe da Rusija želi da spriječi razgovore, da ne želi da se pregovara i zauvjek riješi taj problem.

"To uopšte nije istina, Rusija je uvijek podržavala i govorila u prilog pregovora, više nego drugi partneri iz zapadnih zemalja", naglasio je on.

Bocan-Harčenko je ukazao da iz Prištine nije bilo nijednog pomaka u susret obrazloženim zahtjevima Beograda, posebno u vezi onog za ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije