Ex -Yu

Bocan-Harčenko: Špijunska afera… Sve je to iza nas

Bocan-Harčenko: Špijunska afera… Sve je to iza nas
Foto: Tanjug | Bocan-Harčenko: Špijunska afera… Sve je to iza nas

BEOGRAD - Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je afera "ruski špijun", što se tiče Beograda i Moskve - "iza nas".

"Sve je to iza nas", rekao je ambasador na pitanje novinara šta je predsjedniku Srbije odgovorio na "zašto", koje mu je Aleksandar Vučić uputio povodom snimka o predaji novca ruskom obavještajcu.

Bocan-Harčenko je rekao: "Ne bih želio da ponovljamo čitavu priču koja je iza nas".

Dodao je da je o tome već dosta rečeno, i da onaj koga to interesuje može da pogleda izjave i predsjednika Srbije, i njegove kao i portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ruski ambasador je još jednom tim povodom ocijenio da su odnosi dvije zemlje, nakon prošlonedjeljnog, 17. susreta dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju, dobili novi podsticaj i da će saradnja biti još intenzivnija.

Bocan-Harčenko je govorio na skupu o balkanskoj politici Ruske Federacije u Institutu za međunarodnu poltiku i privredu kome su prisustvovali i brojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora.

Na tom skupu Bocan-Harčneko rekao je i da je Aleksandar Vučić predsjednik s kojim se Vladimir Putin najviše puta sreo u odnosu na lidere svih ostalih država Evrope.

Vojna neutralnost - najbolji stav za Srpsku, BiH i Srbiju

Ambasador Rusije u Beograd Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je štetno širenje NATO na Zapadnom Balkanu, pod pritiskom i bez obzira na nacionalna opredeljenja, i naglasio da Srbija i Republika Srpska imaju razloga zašto poštuju vojnu neutralnost.

Na predavanju "Balkanska politika Ruske Federacije" u Institutu za Međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, ambasador Rusije je istakao da je stav Moskve o širenju NATO-a poznat i da Rusija smatra da je najbolja vojna i politička neutralnost Srbije.

"Ima razloga zašto u Srbiji i Republici Srpskoj poštuju neutralnost i to je najbolji stav i način i što se tiče BiH", naglasio je Bocan-Harčenko.

On je ukazao i da BiH, ukoliko je jedan entitet protiv članstva u NATO ne može da postane član Alijanse, dodavši i da "to pitanje nije aktuelno".

Bocan-Harčenko je napomenuo i da Rusija podržava cjelovitu BiH kao i status i cjelinu dva entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH u okviru BiH.

"Smatramo da je prerano pričati o reformama ili promjeni Dejtonskog sporazuma", rekao je on, podsjetivši da je Dejtonski sporazum bio rezultata "teških kompromisa".

Bocan-Harčenko je rekao da Moskva podržava evropski put država Zapadnog Balkana, ukazavši da članstvo u EU i u NATO nisu povezani, te da su to dvije odvojene stvari a ako se dovode u vezu - onda je to vrsta pritiska.

On je istakao i da su sve aktivnosti Rusije na Zapadnom Balkanu u skladu sa procesima evropskih integracija regiona i da je to najvažnije.

"Interes Srbije i drugih zemalja regiona za članstvo u EU nije smetnja niti prepreka za saradnju s Rusijom", rekao je ruski ambasador i naglasio da je interes Rusije da sarađuje sa svakom zemljom u regionu, ako to ona želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije