Ex -Yu

Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja

Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Foto: Tanjug/AP | Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja

VAŠINGTON - Bivši savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u okviru dijaloga Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.

Kako piše portal, Bolton je rekao da su postojale indikacije da su predstavnici Beograda i Prištine još 2018. godine htjeli da "riješe pitanja", jer su vidjeli da ne mogu da ostvare stvarni ekonomski razvoj dok se odnosi ne normalizuju.

"Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vrijedno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmjene teritorija", rekao je Bolton.

Bolton je rekao da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Njemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim dijelovima Balkana.

"Moja ideja nije razmjena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa neriješenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe", istakao je Bolton.

Sprecijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prošlog mjeseca je izjavio da je ideja o razmjeni teritorija potekla od Boltona, a ne od američkog predsjednika Donalnda Trampa.

"Trenutno sam u drugačijoj poziciji zbog situacije koju je stvorio Džon Bolton, a koji se razlikovao od predsjednika Trampa u odnosu na Kosovo i Srbiju. Sve vrijeme sam morao da se borim sa glasinama o razmjeni teritorija, što nikako nije Trampova politika. Obje strane kažu da su to čule od Boltona", rekao je tada Grenel u intervjuu za "Foks njuz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije