Ex -Yu

Borel: Zabrinjava gomilanje srpske vojske kod administrativne linije

Borel: Zabrinjava gomilanje srpske vojske kod administrativne linije
Foto: Tanjug | Borel: Zabrinjava gomilanje srpske vojske kod administrativne linije

ODESA - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel izjavio je danas da je Evropska unija veoma zabrinuta zbog, kako je rekao, gomilanja srpske vojske na administrativnoj liniji.

"Razgovaramo sa partnerima i saveznicima o aktuelnoj situaciji na sjeveru Kosova koja prvenstveno zahjteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbjednosne situacije. Takođe smo, u bliskom i redovnom kontaktu sa SAD o tom pitanju", rekao je Borel novinarima u Odesi. On je ocijenio da je prošlonedjeljna zapljena oružja u Banjskoj i opreme veoma ozbiljna stvar.

"U isto vrijeme, gomilanje srpske vojske na administrativnoj liniji je veoma zabrinjavajuće i neophodno je da ono odmah prestane. Na evropskom kontinentu nema mjesta za gomilanje oružja i bezbjedosnih snaga. Snage treba odmah da se povuku", rekao je Borel.

Šef evropske diplomatije je istakao da se očekuje da počinioci događaja u Banjskoj ne ostanu nekažnjeni dodajući da se oni "moraju suočiti sa pravdom".

"Moramo se vratiti na situaciju u kojoj strane razgovaraju i da se vratimo dijalogu uz posredovanje EU koji je jedina platforma za normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine, zaključio je Borelj, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije