Ex -Yu

Borelj: Srbima na KiM bi trebalo omogućiti da glasaju na referendumu

Borelj: Srbima na KiM bi trebalo omogućiti da glasaju na referendumu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borelj: Srbima na KiM bi trebalo omogućiti da glasaju na referendumu
Srna

​BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je danas da bi Srbima na Kosovu i Metohiji trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju na referendumu o promjenama Ustava Srbije u nedjelju, 16. januara.

Borelj je naglasio da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao u vezi sa "prikupljanjem glasova" na Kosovu i Metohiji za predstojeći referendum o ustavnim promjenama u Srbiji.

"Ljudima bi trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju. Prikupljanje glasova se u prošlosti odvijalo uz pomoć OEBS-a", podsjetio je Borelj.

Kurti je ranije saopštio da je razgovarao sa Boreljom o referendumu, zakazanom za 16. januar, te da mu je prenio stav Prištine da Srbi na Kosovu i Metohiji sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu samo putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

"Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata bilo koja demokratska zemlja", napisao je Kurti na Twitter.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije