Ex -Yu

Borelj upozorio zemlje Zapadnog Balkana

Borelj upozorio zemlje Zapadnog Balkana
Foto: Tanjug/AP | Borelj upozorio zemlje Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas u Luksemburgu da je Evropska unija spremna da produbi postepenu integraciju Zapadnog Balkana i proširi podršku partnerima sa Zapadnog Balkana, ali da im poručuje da budu uz EU u odbrani međunarodnog poretka.

On je nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU rekao da se to posebno odnosi na situaciju oko Ukrajine i "mjere koje se sprovode da bi se suprotstavilo ruskoj invaziji".

Borelj je naglasio da se usklađenost zemalja Zapadnog Balkana sa spoljnom politikom EU smatra "izražavanjem njihovog strateškog izbora privrženosti članstvu".

Naveo je i da održavanje bliskih veza sa režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina "nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar Evropske unije", prenosi Tanjug.

U Luksembrugu je danas održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Tokom sastanka su, pored ostalog, razmijenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije