Ex -Yu

Borenović: Napad na Srbe u Kninu posljedica nacionalističke retorike

Borenović: Napad na Srbe u Kninu posljedica nacionalističke retorike
Foto: N.N. | Borenović: Napad na Srbe u Kninu posljedica nacionalističke retorike

BANJALUKA - Napad na Srbe u Kninu nije slučajan, nego je posljedica nacionalističke retorike i prećutnog prihvatanja rasta radikalizma u Hrvatskoj, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Kaže da od ključnih nosilaca javnih funkcija u Hrvatskoj očekuje ne samo oštru osudu, nego da i svojim primjerom počnu da pokazuju da je različitost u Hrvatskoj prihvatljiva i poželjna, da država Hrvatska učini sve da se ovakvi slučajevi najstrožije sankcionišu, a srpska nacionalna manjina bude u potpunosti zaštićena.

On je istakao da je porazno, i za državu Balkana gdje uvijek postoje nacionalne tenzije, što ponovo klizi u mračnu prošlost:

"Među povrijeđenim je i devetogodišnje dijete, što je najužasniji oblik represije. Vrijeme je da Hrvatska konačno prihvati sve postulate na kojima počiva Evropska unija i tim pokaže da je prihvatla ne samo članstvo u evropskoj zajednici naroda, nego i civilizacijske vrijednosti koje odražavaju zagarantovana prava i slobode građana, toleranciju, zajedništvo i mirnu budućnost", rekao je Borenović.

On je dodao da je PDP Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio inicijativu za formiranjem zajedničke komisije, zajedno sa predstavnicima Srba iz Hrvatske, koja bi institucionalno radila na poboljšanju položaja našeg naroda u toj susjednoj državi i da ovaj slučaj najbolje pokazuje opravdanost te inicijatve.

Petoro ljudi je povrijeđeno, među njima devetogodišnje dijete, kada je grupa maskiranih napadača upala u kafić u opštini Biskupija kod Knina gdje su gosti sinoć gledali fudbalski meč između beogradske Crvene zvezde i švajcarskog Jang bojsa u okviru plej-ofa Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije