Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Bošnjaci od međunarodnih institucija zatražili specijalan status za Sandžak

Bošnjaci od međunarodnih institucija zatražili specijalan status za Sandžak
Foto: N.N. | Bošnjaci od međunarodnih institucija zatražili specijalan status za Sandžak
Anadolija

NOVI PAZAR - Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Evropskoj uniji (EU), Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Savjetu Evrope (SE) zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.

“Ovu inicijativu već smo uputili državnim organima Srbije i Crne Gore. Specijalan status za Sandžak predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana. Sandžak u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Hasim Mekić. 

Prema Mekićevim rečima specijalni status za Sandžak značio bi efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova susjednih država i naroda na Balkanu. 

“Za ovaj projekat je posebno zainteresovan bošnjački narod u Sandžaku čija je politička egzistencija dovedena u pitanje. Republički organi Srbije i Crne Gore više od sto godina na teritoriji Sandžaka neodgovorno, nelegalno i nelegitimno vrše vlast. Srbijanske oružane snage nad Bošnjacima i Albancima u Sandžaku imaju isključivo represivnu funkciju. Status Bošnjaka i Sandžaka nije riješen nakon raspada Jugoslavije. Bošnjaci ne prihvataju ovakav težak i neizvjestan položaj i ne slažemo se sa postojećim stanjem. Potrebni su nam efikasni zaštitni mehanizmi i institucije, da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju Bošnjaka u Sandžaku”, dodao je Mekić. 

Odluka o inicijativi za specijalni status Sandžaka donijeta je na zasjedanju Izvršnog odbora BNV-a 23. maja. Vijeće je nakon toga državni organima Srbije i Crne Gore, predsjednicima, premijerima i predsjednicima skupština dvije države uputilo poziv za dijalog. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije