Ex -Yu

Bošnjačko vijeće u CG: Nismo tražili zabranu Njegoša i Kiša

Bošnjačko vijeće u CG: Nismo tražili zabranu Njegoša i Kiša
Foto: N.N. | Bošnjačko vijeće u CG: Nismo tražili zabranu Njegoša i Kiša

PODGORICA - Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori odbacilo je, kako su naveli, insinuacije u vezi sa "misterioznim" apelom isključivanja iz nastavnih programa dijela Petra II Petrovića Njegoša i Danila Kiša.

U Vijeću smatraju da se radi o "senzacionalističkoj podmetačini" kojom se pokušava isprovocirati nacionalna i vjerska netrpeljivost u Crnoj Gori, prenijela je RTCG.

"Bošnjačko veće nije potpisalo nikakav dokument kojim se traži zabrana pomenutih autora. Apel koji je udruženje građana sa drugog kontinenta uputilo našim vlastima ne smatramo vrijednim pažnje, makar ne na način na koji su medijski uspjeli da uznemire javnost Crne Gore i šire", naveli su u saopštenju.

Crnogorski mediji danas su prenijeli da je više bošnjačkih organizacija uputilo apel ministarstvima prosvjete i kulture Crne Gore da "u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dvije knjige - "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.

To traže, kako je naveo crnogorski portal CDM, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija, a isti zahtjev je poslat i ministarstvima u Srbiji, BiH, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, da su svojim djelima, odnosno "mržnjom prema islamu i muslimanima", stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na teritoriji bivše SFRJ, prenio je CDM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije