Ex -Yu

Branka Katić zastupnica UNHCR za prava izbjeglica u Srbiji

Branka Katić zastupnica UNHCR za prava izbjeglica u Srbiji
Foto: Arhiva | Branka Katić zastupnica UNHCR za prava izbjeglica u Srbiji

BEOGRAD - Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je da je proslavljena srpska glumica Branka Katić imenovana za UNHCR-ovu istaknutu zastupnicu prava izbjeglica.

Kako UNCHR navodi, svojim dosadašnjim javnim angažmanom Branka Katić je pokazala veliku empatiju prema ljudima koji su bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta i sigurni su da će u budućnosti zajedno uraditi mnogo na izgradnji boljih uslova za živote izbjeglica u Srbiji.

UNHCR ovime započinje seriju događaja i inicijativa koje organizuje zajedno sa svojim partnerima, a koji će svoj vrhunac doživjeti na proslavi povodom Sjvetskog dana izbjeglica.

Kao prvi zajednički poduhvat sa Brankom Katić, nastao je kratki video "Izgubljeni snovi" o snovima i nadanjima sirijske djece, prinuđene da odrastaju daleko od kuće, u izbjegličkim centrima.

Dokumentarni dio videa postoji odranije i UNHCR ga je već koristio u drugim zemljama, a dio u kome učestvuje Branka Katić nastao je u njenom stanu u Londonu, gdje je direktor fotografije bio njen stariji sin Lui, inače student filmske režije.

UNHCR ove godine obilježava 45 godina rada u Srbiji.

"Tokom tih godina agencija je pomagala izbeglicima i raseljenim licima iz različitih krajeva svijeta - od sovjetskih izbeglica na početku rada kancelarije u Beogradu, preko ratova u Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka, do najnovije izbegličke krize koja je kulminirala 2015. godine. Zajedničko za sve koji su ostali bez domova je da oni i dalje nisu odustali od svojih snova i nadanja, a cilj UNHCR-a uz pomoć drugih organizacija i istaknutih pojedinaca kao što je Branka Katić, jeste da ovi snovi nikada ne budu izgubljeni", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije