Ex -Yu

Brisel ima velika očekivanja od samita EU - zapadni Balkan

Brisel ima velika očekivanja od samita EU - zapadni Balkan
Foto: Ilustracija | Brisel ima velika očekivanja od samita EU - zapadni Balkan

BRISEL - Samit EU-zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, trebalo bi da se fokusira na potvrđivanje evropske perspektive regiona.

To se navodi u zaključcima o zapadnom Balkanu koje je kasno sinoć objavio Evropski savjet.

Očekuje se da se na samitu u Sofiji pokrenu konkretne i vidljive inicijative za unapređenje povezanosti unutar regiona i sa EU, kao i da se nađe rješenje kako da se svi više angažuju na zajedničkim izazovima kao što su bezbjednost i migracija, navodi se u zaključcima.

Takođe je u tom dokumentu potvrđeno da će proširenje EU biti tema Savjeta u junu.

Cilj samita EU-zapadni Balkan u Sofiji je da se unese nova energija u odnose EU i zapadnog Balkana, navedeno je u mišljenju Evropske komisije s početka februara na osnovu koga su doneti zaključci.

Skup u Sofiji treba da potvrdi posvećenost EU partnerima sa zapadnog Balkana i da region pripada evropskoj porodici, kao i da ojača veze EU i zapadnog Balkana u infrastrukturi, digitalnoj povezanosti i povezivanju ljudi.

Kako podsjeća Evropski savjet, njegov predsjednik Donald Tusk istakao je ranije značaj samita u Sofiji za izgradnju snažnih veza sa zapadnim Balkanom.

"Cilj nam je da ojačamo veze i sa i unutar regiona. To ide od više investicija u saobraćajnu infrastrukturu, preko povećanja razmjene u obrazovanju i kulturi, do ubrzavanja i olakšavanja komunikacije među našim građanima", rekao je Tusk sredinom februara poslije sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Samit EU-zapadni Balkan okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere zapadnobalkanske šestorke, domaćin će biti Bojko Borisov, premjer Bugarske koja trenutno predsjedava EU, a predsjedavaće Tusk koji će predstavljati EU zajedno sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Na sastanku će biti i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han.

Inače, na dnevnom redu dvodnevnog samita EU koji je počeo juče u Briselu su i ekonomska pitanja, djelovanje Turske u istočnom Mediteranu, odnosi sa Rusijom poslije napada u Solzberiju, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije