Ex -Yu

Britanski izvještaj: Zapadni Balkan će dostići standarde EU za 40 do 200 godina

Britanski izvještaj: Zapadni Balkan će dostići standarde EU za 40 do 200 godina
Foto: Ilustracija | Britanski izvještaj: Zapadni Balkan u EU za 40 do 200 godina
Tanjug

BEOGRAD - Srbiji i ostalim državama zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izvještaju britanskog Komiteta za spoljne poslove, koji je objavljen uoči nedavnog Samita u Londonu.

Perspektiva šest zemalja zapadnog Balkana kada je riječ o članstvu u EU, u ovom izvještaju prilično je sumorna, a među brojnim preprekama se, osim "hronične ekonomske stagnacije" pominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti.

"Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobre vijesti iz ovog regiona završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo", navodi se u izvještaju koji prenosi Blic.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, međutim, ne slaže se u potpunosti da će proći decenije do članstva i za Blic kaže da će ulazak Srbije u EU zavisiti od vodećih država Unije, a ne od Brisela.

"Problem je što Francuska i Njemačka nemaju zajednički stav po tom pitanju. Nije da se Manuel Makron protivi proširenju. On zapravo želi da se EU reformiše po francuskim principima, pa onda da se razgovara o prijemu novih članica. Proširenje u tom smislu može da bude žrtva. Mi i dalje imamo perspektivu da u 2025. budemo ospremni za ulazak u EU i Vlada Srbije bi trebalo da se drži tog roka. Uostalom, sprovođenje reformi koje se traže u pregovaračkom procesu u interesu su našeg razvoja. Ne treba odustati", rekao je Savković.

Srpski stručnjaci, inače, navode da su dramatične procjene iz britanskog izjveštaja da ćemo tek za 50 ili 60 godina dostići životni standard EU relane, ali i da nisu jedine. Pominju da prema izvještaju Svjetske banke postoje još dvije prognoze - optimistična po kojoj ćemo živjeti kao građani EU za "samo" 40 godina i ona najcrnja po kojoj će se to dogoditi za čak 200 godina.

U izvještaju britanskog Komiteta konstatuje se i da je prije manje od 25 godina na zapadnom Balkanu bio rat, kao i da se ovde dogodilo i "najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata".

U tom dokumentu citira se Dimitar Bečev sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

"Prevaziđeni su mnogi problemi koji su devedesetih godina doveli do nasilnih sukoba, ali tu se završava dobra vijest. Situaciju na zapadnom Balkanu i dalje otežavaju bilateralni sporovi, etnički konflikti", naveo je Bečev.

Takođe, u britanskom izvještaju govori se i o ne tako velikoj popularnosti proširenja EU među građanima u državama članicama.

Timoti Les, direktor agencije Nova Evropa iz Kembridža, pominje da 39 odsto građana podržava prijem novih članica, dok se 49 odsto njih tome apsolutno protivi.

"Sudeći po trenutnoj putanji, zapadnom Balkanu trebaće decenije da se pridruže EU", ocijenio je Les.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

DraganRankitic

U izvještaju britanskog Komiteta konstatuje se i da je prije manje od 25 godina na zapadnom Balkanu bio rat, kao i da se ovde dogodilo i "najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata". Setimo se mnogo goreg rata i razaranja u II svetskom ratu. Kako je bilo 25 godina posle tog rata, t.j. 1970. godine? Nemačka je bila jedna od vodećih svetskih ekonomskih sila i svi zločini su im bili oprošteni. A neuporedivo manji i manje sistematski i ozbiljni zločini se i dan danas nabijaju na nos i Srbiji a posebno Republici Srpskoj, i koriste se da sprečavaju njihov razvoj. Ako su novoj nemačkoj generaciji 1970. godine mogli da kažu: "vi ste rođeni posle rata, ili ste bili mala deca u toku rata i ne možete doveka da odgovarate za zločine vaših predaka", zašto to isto ne kažu novoj srpskoj generaciji mladih ljudi DANAS koji rat ili nisu ni doživeli, ili ako su ga doživeli bili su mala deca. Kada to učine, sve će ovde krenuti napred. Čak i da se u Srebrenici dogodio taj umišljeni "genocid", a nije, opet je to sitnica u odnosu na nemačke zločine u II svetskom ratu, i ako se računa po glavi stanovnika (Nemaca je bilo više, ali zato je i genocida bilo hiljadu puta više. To su njihovi, britanski i američki, dvostruki standardi koji sprečavaju region da krene napred.

Plavi

Ako ste vi u k..urcu ne mora znaciti da cemo i mi biti.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije