Ex -Yu

Brnabić: Ekonomski sporazum dobar i za Beograd i za Prištinu

Brnabić: Ekonomski sporazum dobar i za Beograd i za Prištinu
Foto: Tanjug | Brnabić: Ekonomski sporazum dobar i za Beograd i za Prištinu

BEOGRAD - Predsjednica Vlade Ana Brnabić kaže da je potpisivanje sporazuma o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine u Vašingtonu istorijski i da će se njegova važnost tek shvatiti u narednim godinama, jer je dobar i za Beograd i za Prištinu.

Brnabić je za TV Prva rekla da taj sporazum, ako bude implementiran, garantuje bolju budućnost, bolju komunikaciju, mnogo bezbjedniji i stabilniji region, više radnih mjesta, bolje plate, sigurnija budućnost za mlade ljude na Balkanu.

"Mislim da smo sporazumom dobili mnogo, otvorili mnoga vrata za budućnost. Mislim da je ovo nova era u odnosima Srbije i SAD", navela je premijerka.

Kako kaže, tri tačke su posebno važne u potpisanom ekonomskom sporazumu, a to je da se Priština priključi inicijativi "mini-Šengena", koju je pokrenuo predsjednik Aleksandar Vučić, zatim pojedinačni projekti i otvaranje kancelarije u Beogradu Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Od pojedinačnih projekata, ona je navela da su posebno važni projekti vezani za putnu i željezničku infrastrukturu koji povezuju čitav region.

Jedan od tih projekata je "Auto-put mira" koji povezuje Niš, Prištinu i Tiranu sa lukom Drač.

Brnabić navodi da je taj projekat važan za našu zemlju, za južni dio centralne Srbije i Srbe na KiM, kao i da taj projekat Beograd "gura" u okviru Berlinskog procesa i da će od Niša do Pločnika do kraju prvog kvartana 2021. početi radovi.

Drugi važan projekat koji ističe je želkeznička infrastruktura koja ide preko Kosova Polja do Merdara.

"Treća velika stvar je otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. To je jak signal za sve američke i evropske investitore. To znači i veće finansiranje od strane američke vlade za mikro, mala i srednja preduzeća", navela je premijerka.

Naglašava da je sporazum u Vašingtonu velika ekonomska pobjeda Srbije i da je dobar i za Beograd i za Prištinu.

"Zaista mislim da je ovo dobro i za Prištinu, videla sam kao da su bili u dilemi da li da potpišu. Mi želimo pomirenje u interesu svih građana", naglasila je ona.

Navodi da je tačka 10 bila iznenađenje za delegaciju iz Beograda i da je to bila "crvena linija" preko koje se nije moglo ići.

"Velika zahvalnost administraciji u Vašingtonu što su to povukli i nastavili pregovore. Srbija je zemlja koju Vašington čuje i Trampova administracija je promenila odnos prema Srbiji. Oni nas danas ne samo da slušaju već čuju i uvažavaju šta kažemo", naglasila je predsjednica Vlade.

Upitana da prokomentariše izjavu Ričarda Grenela da SAD nije strana u sporazumu Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, Brnabić je rekla da je to diplomatski rječnik i da dolazak DFC ne može da garantuje Priština već samo SAD.

"SAD su garant sporazuma i strana koja je posredovala", zaključila je premijerka Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije