Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Brnabić: Nadam se da će BiH i Crna Gora biti dio "mini Šengena"

Brnabić: Nadam se da će BiH i Crna Gora biti dio "mini Šengena"
Foto: Tanjug | Brnabić: Sporazumom za sigurniju i bolju budućnost u regionu
Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izuzetno važno što se Priština sporazumom potpisanim u Vašingtonu obavezala da pristupi "mini Šengenu" i izrazila nadu da će to značajno ubrzati impelementaciju te inicijative i da će joj se sada pridružiti i druge zemlje.

"Tu svakako mislim na Crnu Goru i BiH", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Brnabićeva je rekla da niko "zdrave pameti" ne može biti protiv te inicijative jer ona, istakla je, otvara vrata sigurnijoj budućnosti i boljoj privrednoj saradnji.

"To je od neverovatne važnosti i za našu ekonomsku normalizaciju, ali i za sve naše domaće privrednike u centralnoj Srbiji zato što mi jesmo najveći izvoznik i to je nešto na čemu odmah videti rezultate", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu izuzetno važno jer je učinjen ogroman pomak u odnosu na ono "gde smo bili pre potpisivanja tog sporazuma" i izrazila nadu da će ekonomski projekti predviđeni sporazumom doprinijeti sigurnijoj i boljoj budućnosti svih u regionu, prije svega ljudi koji žive na prostoru centralne Srbije i KiM.

Ocijenila da je veoma važno i to što je dogovorena zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiču Srpske pravoslavne crkve.

Istakla je da je imovina SPC, srpskog kulturnog i vjerskog nasleđa na KiM poslije potpisivanja ovog sporazuma mnogo sigurnija.

Brnabićeva je rekla da sporazum predviđa izgradnju auto-puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji je proizašao iz Berlinskog procesa, a čija izgradnja je sada, kaže, zacementirana.

"Sada iza njega staje Amerika i američke kompanije. Koliko god da postoji ta kompeticija između Vašingtona i Brisela dobro je što je Srbija zajednički imenitelj između Brisela i Vašingtona i što 'guramo' te projekte sa Njemačkom i EU, a sada i sa Vašingtonom", kaže Brnabićeva.

Ona je rekla da će sigurno u Briselu biti izuzetno teško u nastavku dijaloga, da će biti izazova, ali i naglasila da jedinstvo Vlade Srbije, predsjednika, građana i naroda na KiM daje vjetar u leđa delegaciji Srbije.

Da su, navodi, političke nesuglasice u srpsko-albanski odnosima bile ostavljene po strani i da se razgovaralo o konkretnim projektima, danas bi se u Briselu razgovaralo u drugačijem ambijentu.

Podsjetila je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu počela kada je Priština uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode, a da je izgrađen kada ih je povukla.

"Sve vreme dok je Vučić (Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije) bio premijer razmišljali smo kako možemo da okrenemo ovu priču u srpsko-albanskim odnosima, pri čemu je Vučić pokazao neverovatnu političku hrabrost i odvažnost. Vučić je bio prvi premijer koji je pozvao albanskog prmeijera Edija Ramu u posetu posle 76 godina. To je sada potpuno normalno, tada je bilo nezamislivo", kaže Brnabićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije