Ex -Yu

Brnabić: Samoproglašeno Kosovo ne može u Savet Evrope

Brnabić: Samoproglašeno Kosovo ne može u Savet Evrope
Foto: Tanjug arhiva | Brnabić: Samoproglašeno Kosovo ne može u Savjet Evrope
Agencije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić poručila da od zemalja Grupe sedam i Kvinte očekuje da ne podrže zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, jer Priština brutalno gazi ljudska prava i osnovne postulate demokratije za čiju promociju se ta organizacija zalaže.

Brnabićeva je ocijenila da je vrhunac cinizma to što je Priština zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope podnijela u godini kada je uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima 3. aprila.

Ona je ukazala da će, ako zahtjev Prištine ne bude odbačen, onda značiti da je oštro saopštenje Kvinte o nedozvoljavanju glasanja Srbima na izborima i referendumu samo mrtvo slovo na papiru.

Brnabićeva je za televiziju "Pink" istakla da je Srbija jedina zemlja koja stvarno poštuje principe međunarodnog prava.

"Sve što vidimo drugo iz dana u dan i sa Istoka i Zapada jeste licemerje i svako tumači međunarodno pravo kako mu odgovara i spočitava drugima, a najviše nama da nešto ne poštujemo, dok jedino mi poštujemo", istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija već 82 dana odolijeva pritiscima koji se na nju vrše da uvede sankcije Rusiji, te da je "jedina zemlja u Evropi koja ih nije uvela".

"Ogromni su i užasni pritisci i svaki dan su sve teži i sve jači i gori. Ali to vide svi naši građani, ako ni kroz šta drugo, onda kroz ove dojave o bombama koje su postale toliko bezobzirne i brutalne da targetiraju i decu, škole", rekla je Brnabićeva.

Ona je konstatovala da su i lažne dojave o postavljenim bombama jedan vid pritiska i zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, te istakla da taj pritisak dolazi iz inostranstva.

"Nije nimalo naivan i nije slučajan, već zaista jako dobro pripremljen i pažljivo planiran", naglasila je Brnabićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije