Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Brnabić: Sistemska borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta

Brnabić: Sistemska borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta
Foto: Srna | Brnabić: Sistemska borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta
Srna

BEOGRAD - Vlada Srbije u kontinuitetu i sistemski se bori protiv sive ekonomije i to će ostati jedan od prioriteta, izjavila je danas premijer Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva je na četvrtoj godišnjoj konferenciji Vlade i Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj /NALED/ pod nazivom "Izlaz iz sive ekonomije" rekla da u toj borbi "apsolutno neće biti kompromisa".

Ona je navela da se borba protiv sive ekonomije zasniva na pet stubova, među kojima su stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i efikasan rad inspekcija i Poreske uprave.

Prema njenim riječima, tu spadaju i podizanje svijesti građana o neophodnosti borbe protiv sive ekonomije, kao i stimulisanje bezgotovinskog plaćanja.

Brnabićeva je naglasila da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena smanjenju poreza i doprinosa na zarede, koji su, prema anketama, jedan od glavnih uzročnika rada na crno.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov istakao je da su za privredu prioritetne mjere koje će podstaći legalno poslovanje i smanjiti troškove i birokratiju.

"Čak 79 odsto privrednika istaklo je u istraživanju NALEDA-a da su visoki porezi i doprinosi na zarade ključni uzrok sive ekonomije i zato je smanjenje poreskog opterećenja jedna od najvažnijih mera", rekao je on.

Ambasador Njemačka u Beogradu Tomas Šilb rekao je da NJemačka podržava Vladu Srbije u borbi protiv sive ekonomije i da će s tom podrškom nastaviti i ubuduće.

"Što se efikasnije borite protiv sive ekonomije, vladavina prava će biti jača", rekao je Šibl, ukazavši da je to značajno i zbog evropskog puta Srbije.

Novi nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije za naredne dvije godine predviđa smanjenje obima poslova u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi u legalne tokove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije