Ex -Yu

Brnabić: Srbima na Kosmetu prijeti humanitarna katastrofa

Brnabić: Srbima na Kosmetu prijeti humanitarna katastrofa
Foto: Tanjug | Brnabić: Srbima na Kosmetu prijeti humanitarna katastrofa

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić upozorila je danas da Srbima na Kosovu i Metohiji prijeti humanitarna katastrofa, istakavši da je potrebno da se region vrati tamo gdje je bio prije mjera Prištine.

Ona je u Pragu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim kolegom Andrejom Babišem rekla da je iskoristila posjetu Češkoj, koja je priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova, te da redsjednika Miloša Zemana i premijera Babiša upozna o izazovima sa kojima se suočavaju Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Brnabićeva je navela je da je iza Srbije "težak novembar" zbog mjera koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH, podsjetivši da je Srbima na Kosmetu uskraćena i štampa na maternjem jeziku, prenose beogradski mediji.

"Nemaju ni slobodu štampe, a najava transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je posebno uznemirujuća činjenica i za Srbiju, ali i za regionalni mir", rekla je Brnabićeva.

Babiš je rekao da su razgovarali o Kosovu i napetosti koja je sve jača.

"Kosovo ne ispunjava obaveze i pokušaćemo da učinimo sve što je u našoj moći da ta napetost bude što manja. Smatramo da je pristup Srbije konstruktivan", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije