Ex -Yu

Brutalne reakcije na dogovor u Hrvatskoj: "HDZ se vraća na 1941."

Brutalne reakcije na dogovor u Hrvatskoj: "HDZ se vraća na 1941."
Foto: N.N. | Brutalne reakcije na dogovor u Hrvatskoj: "HDZ se vraća na 1941."

ZAGREB - Poraz Andreja Plenkovića, potonuće, veleizdaja i vraćanje HDZ na 1941., samo su neki od komentara predstavnika stranaka nakon što je pao dogovor o formiranju parlamentarne većine i nove vlade između HDZ-a i Domovinskog pokreta Ivana Penave, kojeg je Marijana Puljak iz stranke Centar upitala: "Da li je Vukovar sada pao ili je oslobođen".

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor je dogovor kratko komentarisala na društvenim mrežama: "Kakvo potonuće."

Poslanica SDP-a Mirela Ahmetović je poručila da nije problem ni SDSS, ni, kako je navela, "veleizdajnik Plenković" ni kultura, već je cijelo vrijeme, kaže, to bila energetika koju je Domovinski pokret dobio u miraz.

"Raduje se bivši ekskluzivni partner Gazproma, a i Plenković što je u Vladu primio 'proruse'. Hrvatsko pomirenje 2.0. Sad će gas odmah pojeftiniti", navela je Ahmetović.

Iz SDP-a je objavio fotografiju Plenkovića na kojoj piše 'ljudi, otkupio sam većinu'.

Lider SDP-a Peđa Grbin izrazio bojazan šta će biti sa hranom, strujom i gorivom za hrvatske građane.

 “S obzirom na izjave od prije nekoliko dana i da je ključni uslov  DP-a bila segregacija pripadnika jedne nacionalne manjine, što je HDZ odlučio da ispoštuje, uopšte me me ne iznenađuje da su se oko drugih stvari mogli dogovoriti", naveo je Grbin i dodao:

"Naravno da ne znamo sve detalje, ali sudeći po zahtjevima DP-a koji su bili izrečeni, mene je malo strah šta će biti s hranom, strujom i gorivom za hrvatske građane.

Zagrebački Večernji list saznaje da Domovinski pokret ipak neće dobiti ministarstvu kulture, ali će, kažu, dobiti važno ministarstvo poljoprivrede, a vjerovatno i resor energetike.

Dalija Orešković, član Stranke sa imenom, kratko je za hrvatski portal Index prokomentarisala dogovor i istakla da je to "HDZ 1941.".

Predsjednik Istarskog demokratskog saveza (IDS) Dalibor Paus kaže da dogovor HDZ-a i DP-a nije neočekivan.

Matija Posavec (Nezavisna platforma Sjever) je konstatovao da se ovim dogovorom HDZ ponovo politički pomaknuo udesno, odricanjem dosadašnje saradnje sa manjinama.

"Kao predstavnik modernog, evropskog i građanskog političkog centra nisam zadovoljan ovakvim raspletom i smjerom u kojem ide hrvatska politika, a nisam ni pobornik kompromisa u politici po svaku cijenu. Ova vlada neće biti sastavljena politički, nego matematički, a vrijeme će pokazati hoće li cijena biti prevelika", rekao je Posavec, preneli su hrvatski mediji.

Marijana Puljak iz stranke Centar za portal Index rekla da je Hrvatska dobila vladu koja je nastala na prevari birača i prije nego što je formirana.

"Možemo očekivati da se u Hrvatskoj ništa neće promijeniti, osim što će se novac dijeliti i s nekim DP-ovcima", rekla je Puljak.

Ona je imala i pitanje za lidera DP Ivana Penavu, koji je i gradonačelnik Vukovara: "Da li je sada Vukovar pao ili je oslobođen? Je li vam Vukovar poslužio samo za dobijanje glasova koje ćete sada koristiti u imovinskim, a ne domovinskim interesima", prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije