Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Budimir: Horde ekstremista produkt hrvatske vikipedije

Budimir: Horde ekstremista produkt hrvatske vikipedije
Budimir: Horde ekstremista produkt hrvatske vikipedije
Srna

BEOGRAD - Jedan od produkata sramotne hrvatske verzije internet enciklopedije Vikipedije su i horde ekstremista koji žele da onemoguće postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru i ispisuju ustaške grafite po hrvatskim gradovima, smatra predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

"Moglo bi se zaključiti da je hrvatska verzija Vikipedije produkt hrvatske politike koja se vodi prema Srbima još od 19. vijeka. 'Istina' je samo ono što oni napišu i druge istine nema. Najtužnije je to što im svijet vjeruje", rekao je Budimir za Srnu.

Prema njegovim riječima, na ovakvim lažima i podmetanjima nastala je današnja Hrvatska.

"Zato se ne treba čuditi kada gledamo ovih dana horde ekstremista koji se protive da se i ćirilično pismo nađe na tablama institucija u Vukovaru i ispisuju zastrašujuće grafite mržnje prema Srbima", kaže Budimir.

Na hrvatskoj Vikipediji, između ostalog, navodi se da ustaški pokret "nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički, totalitarni", a za pokolj Srba u Drugom svjetskom ratu "odgovorne su zapadne zemlje".

Tema genocida nad Srbima za vrijeme NDH preskočena je u hrvatskoj Vikipediji, a ostali su samo bolesno pristrasni odlomci prepisani iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića kao opravdanje za brojne zločine, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

Na hrvatskoj Vikipediji piše da Srbi u Hrvatskoj - ne postoje! "Ti što se zovu Srbima u stvari su Vlasi", tvrde "autori".

Za ustaški logor Jasenovac kažu da su "tamo partizani fotografisali ljude koje su oni pobili i navodili da su to žrtve ustaškog režima", te da je "tamo stradala 481 osoba"?!

 "Zbog ovog sadržaja, posljednjih dana se vodi 'virtuelni rat' na društvenim mrežama među korisnicima iz Hrvatske. Sa jedne strane, postoje radikalno desno orijentisani administratori, koji propagiraju ovakav sadržaj, a sa druge strane su saradnici koji ne uspijevaju da proguraju svoju istinu, jer im ovi prvi zabranjuju uređivanje i blokiraju korisničke naloge", navodi "Jutarnji".

Zbog ovakvog izošenja lažnih činjenica, na "Fejsbuku" je nedavno otvorena i stranica pod nazivom "Razotkrivanje sramotne hr.vikipedije".

Nju je pokrenuo jedan od saradnika na hrvatskoj Vikipediji koji nije mogao da se pomiri sa uredničkim stavovima o nekim istorijskim i političkim pitanjima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije