Ex -Yu

Bugarska blokirala početak pregovora Sjeverne Makedonije s EU

Bugarska blokirala početak pregovora Sjeverne Makedonije s EU
Foto: Pixabay | Bugarska blokirala početak pregovora Sjeverne Makedonije s EU

SOFIJA - Bugarska je obavijestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju za članstvo u EU jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji.

U saopštenju se ukazuje da deklaracija Evropskog savjeta nije pravno obavezujući instrument i ne pruža pravne garancije koje zahtijeva Bugarska.

Sofija, međutim, vjeruje da se uprkos kratkim rokovima može doći do rješenja, prenosi makedonski portal Plus info.

"Bugarska zahvaljuje njemačkom predsjedavanju Savjetu EU i komesaru za proširenje Oliveru Varheiju na konstruktivnom pristupu i svakodnevnom zajedničkom radu u potrazi za rješenjem koje je i dalje moguće uprkos kratkim rokovima", navodi se u saopštenju.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije da Bugarska još ne može da odobri pristupne pregovore sa Skopljem jer, kako je navela, Sjeverna Makedonija ne sprovodi odredbe sporazuma o dobrosusjedskim odnosima i prijateljstvu između Skoplja i Sofije, potpisan 1. avgusta 2017. godine.

Sofija je prije dva mjeseca poslala memorandum zemljama članicama EU u kome je zahtijevala da u pregovarački okvir sa Sjevernom Makedonijom budu i sporna pitanja između Skoplja i Sofije.

Bugarski vlasti zahtijevaju da se makedonski jezik u zvaničnim dokumentima EU obilježava kao zvanični jezik prema Ustavu Sjeverne Makedonije, kao i da makedonski vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko porijeklo.

S druge strane, makedonski vlasti kažu da su makedonski jezik i identitet činjenično stanje, te da ne postoji prostora o tome da se pregovara.

Sjeverna Makedonija je u martu ove godine dobila zeleno svjetlo za početak pregovora s EU.

Predviđeno je da ta zemlja započne pristupne pregovore do kraja 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije