Ex -Yu

Burić: Vulin doveo u pitanje suverenitet Hrvatske

Burić: Vulin doveo u pitanje suverenitet Hrvatske
Foto: N.N. | Burić: Vulin doveo u pitanje suverenitet Hrvatske

BRISEL - Hrvatska ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je u Briselu učestvovala na samitu šefova diplomatija zemalja članica NATO, izjavila je da odluka Vlade Srbije o proglašenju hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom, ne doprinosi dobrosusedskim odnosima.

Burić je, naime, ponovila ono što je već više puta rečno u reagovanjima hrvatskih zvaničnika, da Krstičević ni na koji način nije istupao protiv Srbije, dok je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, kako tvrdi, dovodio u pitanje suverenost Hrvatske.

"Odnosi Srbije i Hrvatske su bremeniti i utoliko sve izjave koje dolaze sa zvaničnog nivoa moraju biti odgovorne i odmjerene. To nije slučaj kada takve izjave daje (srpski ministar obrane) Aleksandar Vulin. Sve njegove izjave su u potpunoj suprotnosti s dobrosusjedskim odnosima, a njegove zadnje izjave bile su i više od toga, bila je to prijetnja suverenosti Republike Hrvatske i mi smo našu notu od prošle nedelje temeljili na tim njegovim izjavama koje su imale za cilj dovesti u pitanje suverenost Hrvatske", rekla je Burić, prenijela je HINA.

Tvrdi da Hrvatska nije imala drugi izbor nego da tako reaguje kao što bi, kako kaže, reagovala svaka suverena država.

"Nota koju je juče dala srpska vlada nije put za građenje dobrosusjedskih odnosa jer ministar Krstičević ni na koji način nije istupao protiv Srbije, tako da mislimo da su teze u toj noti potpuno izokrenute u odnosu na ono što smo mi naveli u našoj. Mi smo vrlo posvećeni stvaranju dobrosusjedskih odnosa, ali mislim da ovakvi istupi i ovakve akcije otežavaju i smanjuju prostor za zajedničko delovanje", rekla je šefica hrvatske diplomatije.

Ona je istakla da Hrvatska namjerava i dalje da radi sa Srbijom na otvorenim pitanjima, koja su prevažna i kojih ima previše da bi bila zanemarena.

"Naš je pristup vrlo pragmatičan, treba raditi na otvorenim pitanjima. Pitanje ostatka odnosa razvijaće se dinamikom koja bude moguća, a za sada nam je najvažniji fokus rad na otvorenim pitanjima", rekla je ona.

U prilog tome, kako je dodala, govori i činjenica da je juče održana sjednica radne grupe za izbjegle i nestale.

"To je jedno od najvažnijih pitanja u našim odnosima i namjeravamo nastaviti raditi i na drugim otvorenim pitanjima, poput pitanja granice ili naše manjine u Srbiji", zaključila je Pejčinović Burić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije