Ex -Yu

Burno u Skupštini, centar Podgorice pod blokadom

Burno u Skupštini, centar Podgorice pod blokadom
Foto: Tanjug | Burno u Skupštini, centar Podgorice pod blokadom

PODGORICA - Sjednica crnogorskog parlamenta o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti počela je burno, najprije primjedbama na policijsku blokadu grada, a najviše nezadovoljstva izazvalo je uvodno izlaganje ministra pravde Zorana Pažina, pominjanjem velikosrpskog nacionalizma.

Dok traje sjednica, u Podgorici je opsadno stanje, a policija centar grada drži pod blokadom.

Sjednici prisustvuje i premijer Duško Marković.

Pažin je, name, rekao da smatra "jednako neprihvatljivim vrijeđenja i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak države u ime velikosrpskog nacionalizma, i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem, ali i onda kada neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike SPC".

Pominjanje velikosrpskog nacionalizma poslanici opozicije su doživjeli kao, kako su naveli, veliku uvredu i izazivanje mržnje.

Reagujući na izlaganje Pažina, Milan Knežević iz opozicionog DF-a je rekao da smatra da, iako predsjedavajući Ivan Brajović ne prepoznaje govor mržnje, Pažin je svojim izlaganjem uvrijedio oko 80 odsto naroda u Crnoj Gori.

Nebojša Medojević je kazao da se Pažin ponio kao fašista.

"Ministar pravde u uvodnom izlaganju je iskoristio klasični govor mržnje. On je upućujući ovaj govor prema demokratskom klubu... ja se osjećam da sam velikosrpski nacionalista koji ugrožava Crnu Goru. Ovo je uvod u fašizam, ministar pravde je postupio kao fašista ovdje u parlamentu", kazao je Medojević.

Branko Radulović je kazao da je doživio najveću neprijatnost u svom životu i da prezire ovakvu Crnu Goru.

"Doživio sam jutros najveću neprijatnost u mom životu. Prezirem ovakvu Crnu Goru i ovo nije moja Crna Gora. Sreo sam na mostu njih 40-50, s jednim nabildovanim šefom kojeg sam pitao kako se zove nije mi smio reći, zajedno s kordonom policije i automobila. Pa ljudi to se nije moglo doživjeti ni kada je Crna Gora bila okupirana od Turaka i Nijemaca. Emotivno sam reagovao i očekujem sa zadovoljstvom, jer sam uslovno osuđen da me privedu na razgovor. Kad ti ja dođem na vlast, nećeš nam nositi tu uniform", kazao je Radulović.

Slaven Radunović je kazao da se nigdje u svijetu policija ne ophodi prema poslanicima kao što je to u Crnoj Gori.

"Svuda se dešavaju spontani protesti kada se vlast ovako ophodi prema narodu, ali nigdje nije moguće da se policija ophodi prema poslaniku na ovakav način. Svi su morali da idu lavirintima okolo. Policija je svima govorila da ni poslanici ne mogu da prođu", kazao je Radunović.

Miodrag Lekić je kazao da ne želi da diže temperature, ali kaže da je doživio poniženje, jer policajac nije htio da ga pusti da prođe.

"Ja sam pet minuta razgovarao s policijom i oni nisu nikako htjeli da me puste. Imao sam mogućnost da preplivam rijeku, ali je hladno, decembar je. Današnja rasprava se dešava u ambijentu državnog udara, ne znam da li je to bilo 2016, ali danas jeste. Pitao sam ga kako se zove, kazao je da mu je ime Šljivančanin Zoran, ali nemojte ga kazniti nego razmislite dokle te ovom raspravom doveli Crnu Goru", kazao je Lekić.

Marković pozvao policiju da ne primenjuje silu

Premijer Duško Marković pozvao je danas nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da nalože pripadnicima policije, koji blokiraju grad, da ne smiju da primenjuju silu, već da samo obezbjeđuju sigurnost institucija Crne Gore i svakog njenog građanina.

Obraćajući se u parlamentu, Marković je poručio da policajci nisu ni protiv Crkve, ni protiv sveštenika, ni protiv naroda.

Moguće je, kazao je, da je prisustvo policije nesolidno i neadekvatno, ali je to procena nadležnh službi.

Poručio je pripadnicima policije na ulicama i u zgradi parlamenta da trpeljivost mora biti danas njihova vrlina a ne poziv na ovlasćenje.

Marković je rekao da je tu poruku bio dužan da uputi, jer je to od njega tražio opozicioni Demokratski front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije