Ex -Yu

Capak: Kazne za nepridržavanje mjera između 100 i 200 evra

Capak: Kazne za nepridržavanje mjera između 100 i 200 evra
Foto: hzjz.hr | Capak: Kazne za nepridržavanje mjera između 100 i 200 evra

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je danas da bi kazne za prekršioce mjera, za nenošenje maske u javnom prevozu ili u zatvorenim prostorima, trebalo da budu između 100 i 200 evra.

On je na zdravstvenom kongresu Future Z rekao da projekcija Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatskoj predviđa ogroman rast oboljelih i neizravnavanje krive do februara.

"Kada smo uveli mjere pre nešto više od 10 dana, počela nam se kriva izravnavati, imali smo jedan blagi uspon krivulje i mislili smo da je to vrh. Međutim prošle sedmice brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mjere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti" , rekao je Capak odgovarajući na pitanje do kada misli da će strožije epidemiološke mere biti na snazi.

Rekao je da je cijela Hrvatska "debelo u crvenom", ali da je pozicija Hrvatske što se tiče mortaliteta puno bolja od ostalih zemalja EU, prenosi HRT.

Povodom najavljenog protseta protiv epidemioloških mjera na gradskim trgovima dok je na snazi zabrana okupljanja više od 25 osoba, Capak kaže da je protiv represivnih mera, ali da je "u ovom trenutku sazrelo vrijeme da oni koji nisu spremni na odgovornost i solidarnost, budu kažnjeni".

Na pitanje kolike bi trebalo da budu kazne za nenošenje maske i kakve su situacije u drugim zemljama, on je podsjetio da se hitno išlo na izmjenu Zakona o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti.

Tekst je spreman koliko je njemu poznato, osim visine kazne. Izmjene i dopune se tiču samo kažnjavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije