Ex -Yu

Poruke Svesrpskog sabora: Niko neće moći da sruši srpsko jedinstvo (FOTO)

Poruke Svesrpskog sabora: Niko neće moći da sruši srpsko jedinstvo (FOTO)
Foto: Predsjednik RS/Borislav Zdrinja | Centralna manifestacija Svesrpskog sabora: Čekaju nas godine koje nisu lake (UŽIVO)

BEOGRAD - Na Trgu Republike počinje centralna manifestacija sabora "Јedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno".

18.25 Biti Srbin ne znači biti kriv

Srpski narod uvijek je bio i nastaviće da bude bedem u odbrani istine i istorijskog nasljeđa, istaknuto je na centralnoj manifestaciji "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" koja je održana na Trgu Republike u Beogradu.

Živimo u vremenu u kome su česti pokušaji se žrtva predstavlja kao dželat, a dželat kao žrtva, u kome se istorija briše, a zatim lažna piše, u kojoj se uzdižu nečovještvo i svirepost a ponižava plemenitost i čovjekoljublje, poručeno je sa ovog skupa.

Zato, kako je istaknuto, biti Srbin ne znači biti kriv i nositi teret osude, već nositi teret i slavu borbe za slobodu i pravdu

Srpski narod je jedinstvo uvijek pokazivao u najtežim istorijskim trenucima.

Na kraju skupa srpski migovi su preletjeli Trg Republike.

18.14 Vučić i Dodik počeli posjetu Narodnom muzeju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik započeli su danas obilazak Narodnog muzeja u Beogradu, a u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Sa njima su i ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić.

Posjeta muzeju uslijedila je nakon centralnog obilježavanja manifestacije na Trgu republike u okviru koga je održan kulturno umetnički program i na kome su Vučić i Dodik govorili okupljenim građanima.

17.45 Vučić: Srpsko jedinstvo trajaće doveka

"Danas je važan dan jer je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka", poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

"Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati dan, dva ili tri meseca već doveka, i niko neće moći da uništi srpsko jedinstvo i pravi korake unazad. To jedinstvo više nikada niko neće moći da sruši", dodao je on.

Prema njegovim riječima svaki ministar u Vladi Srbije prvo mjesto gdje će ići biće Banjaluka, a prvo mjesto gdje će ići ministri u Vladi Srpske biće Beograd.

"Živimo u teško vreme, i u narednom periodu moramo da  budemo mudriji nego ranije, da pametnom politikom sačuvamo mir i slobodu i da ostvarimo naše vitalne nacionalne ciljeve i interese", rekao je Vučić.

17.38 Obraćanje Milorada Dodika

Nikada nismo bili bosanski Srbi i stidili smo se toga. Mi smo Srbi i samo smo pripadnici jednog, jedinstvenog naroda, poručio je u svom obraćanju Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

On je istakao da je Aleksandar Vučić bez oklijevanja stao da vodi narod u teškim godinama oporavka.

"Čekaju nas godine i odluke koje nisu lake", istakao je Dodik i zahvalio se Vučiću za sve što je uradio za srpski narod koji su pokušali da proglase genocidnim.

On je istakao da je jedina alternativa srpskom narodu ona koju se veže za državni i nacionalni interes.

Dodao je da je ključna riječ za srpski narod sloboda, da je borba za slobodu značilo stradati.

"Srbi nikada nisu oklijevali i nikada nisu bili sebični, već su tu slobodu davali i drugim narodima pa i onima koji su na kraju prošlog vijeka pokušali da naprave Srbe remetilačkim narodom", istakao je Dodik.

"Jača Srbija je naš ponos", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je ranije danas donesena istorijska deklaraciju koja jasno analizira stanje srpskog naroda i treba da bude akcija u budućnosti.

On je kao našu ključnu riječ naveo mir.

 "Očuvati mir, očuvati mir po svaku cijenu, ali jednako tako borbeno se odnositi prema našim ciljevima, ne dozvoliti da nam drugi to nameću. Danas je Srbija pod vođstvom Vučića oslobodila stranog tutorstva i ambasada koje su upravljale političkim životom Srbije. Danas Srbija može slobodno da kaže što hoće, danas Srbija je uvažena i danas Srbija može da kaže jasno da se nalazi i da podržava Srbe gde god oni bili", poručio je Dodik.

Kako je rekao, Aleksandar Vučić je uložio gotovo nemogući napor i obezbijedio da se čuje naš glas i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gdje su, kako je rekao, veliki naučeni da prema malima se odnose sa ignorancijom.

17.17 - Skup počeo himnom

Centralnoj manifestaciji prisustvuju predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, predsjednici skupština i vlada Srpske i Srbije, ministri u dvije vlade, predstavnici Srba iz regiona i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Skup je počeo himnom Srbije i Republike Srpske.

Prisutni su i brojni građani koji ovim skupom žele da pokažu sabornost srpskog naroda. U okviru Svesrpskog sabora predviđeno je da dvojica predsjednika sa resornim ministrima u 17.45 časova posjete Narodni muzej. Oko 21.00 časova biće priređen vatromet iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save, na Novom Beogradu. 

U okviru sabora "Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno", više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Srpske u centru Beogradu igrlo je srpsko kolo.

Kolo kao simbol čvrstih veza i zajedništva, ali i očuvanja kulturnog nasljeđa srpskog naroda, folkloraši su igrali ispred Skupštine grada Beograda i na platou na Kalemegdanu.

Nastupilo je 50 kulturno-umjetnička društva iz 40 gradova Srbije i Srpske.

Folkloraši iz Republike Srpske prošli su centrom grada krećući se od Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove, dok su KUD-ovi iz Srbije krenuli sa Kalemegdana, prenosi RTRS.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije