Ex -Yu

Srbija i Srpska proslavile Dan srpskog jedinstva: Završena centralna manifestacija u Beogradu

Srbija i Srpska proslavile Dan srpskog jedinstva: Završena centralna manifestacija u Beogradu
Foto: Tanjug | Centralna manifestacija u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva

Na Savskom trgu u Beogradu počela je centralna manifestacija posvećena obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Paljbom iz topova na Kalemegdanu zvanično je počelo obilježavanje praznika.

Tokom manifestacije obratili su se Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Centralnoj manifestaciji prisustvovala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Kod spomenika Stefanu Nemanji bili su raspoređeni su gardisti sa pukovskim zastavama, a iznad tog prostora nadlijetali su helikopteri.

Poslije himne "Bože pravde", koju je izveo Hor Radio televizije Srbije, okupljeni su čuli i "Pukni zoro" u izvođenju Dejana Petrovića i "Big benda".

Centralna manifestacija na Savskom trgu završila se izvedbom pjesme "Ovo je Srbija" i vatrometom.

U okviru programa, koji će prethoditi centralnoj manifestaciji, građani će na Trgu Republike moći da vide defile "ustanika", kulturno-umjetnička društva, kao i defile konjice.

Ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici održan je bogat kulturno-umjetnički program, tokom kojeg je komandir konjičke jedinice "predao raport vojvodi Živojinu Mišiću".

Srbija i Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije