Ex -Yu

Cerar: Odluka o tužbi protiv Hrvatske ove sedmice

Cerar: Odluka o tužbi protiv Hrvatske ove sedmice
Foto: Ilustracija | Cerar: Odluka o tužbi protiv Hrvatske ove sedmice

LJUBLJANA - Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će njegova tehnička vlada još ove nedjelje donijeti odluku o slanju tužbe protiv Hrvatske zbog neizvršavanja arbitražne presude o granici na sud Evropske unije u Luksemburgu.

"Odluku o podizanju tužbe donijećemo još ove nedjelje, vjerovatno u petak na redovnoj sjednici vlade", rekao je Cerar nakon zatvorenog sastanka odbora za spoljnu politiku na kojem je dao najnovije informacije o stanju predmeta oko arbitraže.

Cerar je kazao da je na sjednici bilo i ideja da se odluka o tužbi prepusti idućoj vladi, ali da su se na kraju svi složili da to učini sadašnja vlada na odlasku jer se po njegovim riječima pozicija Slovenije o sporu nije promijenila.

"Mi u tužbi navodimo da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo EU, te očekujemo da će nam na osnovu naših argumenata sud u Luksemburgu dati za pravo i na određeni način sankcionisati Hrvatsku preko institucija EU", dodao je Cerar.

Po njegovim riječima sama tužba ne znači da se problem implementacije arbitraže u međuvremenu ne može riješiti bilateralno, to jest da Hrvatska prizna arbitražnu presudu i počne je primjenjivati, javila je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije