Ex -Yu

Cerar: Uskoro ćemo podnijeti tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU

Cerar: Uskoro ćemo podnijeti tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU
Foto: Ilustracija | Cerar: Uskoro ćemo podnijeti tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU

BRISEL - Slovenački tehnički premijer Miro Cerar danas je u Briselu ponovio stav svoje vlade da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitraže o graničnom sporu krši "međunarodno i evropsko pravo", te iznio očekivanje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija za sedmicu-dvije pokrenuti pred sudom EU u Luksemburgu.

"Tužbu protiv Hrvatske podnijećemo kroz sedmicu-dvije, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku", kazao je novinarima Cerar koji učestvuje na sastanku Savjeta Evrope, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti.

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Evropske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i evropsko pravo", kazao je Cerar dodavši da je uvjeren u nepristranost suda EU u tom slučaju.

No, Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju.

"Tužbu protiv Hrvatske uložićemo zbog kršenja evropskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe, no bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi", kazao je slovenački premijer.

Dodao je da je u nedjelju, na neformalnom summitu EU-a posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, te kritikovao Komisijin neutralan stav u slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, ustvrdivši da je i samom Junkeru zbog toga bilo neugodno.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije