Ex -Yu

Cerar otkazao posjetu Zagrebu

Cerar otkazao posjetu Zagrebu
Foto: Arhiva | Cerar otkazao posjetu Zagrebu

ZAGREB - Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posjetu Hrvatskoj, zakazanu za 27. septembra, tokom koje je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem trebalo da razgovara o rješavanju graničnog spora između dvije zemlje, jer je Plenković u UN zvanično odbacio arbitražnu presudu.

Cerar je objasnio da je razlog otkazivanja susreta Plenkovićev govor u UN tokom kojeg je rekao da je za Hrvatsku arbitražni sporazum kompromitovan i da je zato ne obvezuje, što je neprihvatljivo za Sloveniju koja insistira na njegovom sprovođenju.

"Prije dva dana smo se dogovorili da ćemo se sastati sljedeće sedmice u Zagrebu da bismo razgovarali o pitanju granice, što znači i o sprovođenju arbitražne presude. Nakon ovoga, u zgradi UN pred svim državama svijeta Plenković je rekao da je on od tog dogovora odstupio", rekao je Cerar, prenose hrvatski mediji.

On je naglasio da je za Hrvatsku arbitražna odluka nevažeća, što je potpuno neprihvatljiv stav koji onemogućava bilo kakav razgovor i da zato njegov odlazak u Zagreb više nema smisla.

Cerar je naveo da će slovenačka Vlada nastaviti pripreme za sprovođenje arbitraže. "Ne bude li Hrvatska sarađivala u tome, biće problema. To niko ne želi", upozorio je Cerar.

Prema njegovim riječima, Slovenija i dalje zastupa stav da je arbitražna presuda konačno granično rješenje koje treba primijeniti.

On je ponovio da je arbitražna presuda važeća i obavezujuća, a da hrvatski stav o tome predstavlja kršenje međunarodnog i evropskog prava.

"Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na saradnju za njeno sprovođenje", kaže Cerar.

Plenković je izjavio pred Generalnom skupštinom UN da je Hrvatska morala izaći iz kompromitovane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije